Удружење синдиката возача и саобраћајних радника Хрватске и Синдикат саобраћаја и веза Хрватске упозорили су данас на алармантно стање у јавном аутобуском линијском превозу и позвали владу на увођење реда, повећање плата возачима и примену директиве ЕУ, иначе ће почетком септембра обуставити рад.

Синдикалци истичу да због нереда на тржишту трпе неправду и нелојалну конкуренцију, због чега хиљаде возача одлази из Хрватске на рад у иностранство, преноси Хина.

Осим тога, негативна демографска кретања, смањена потражња услуга превоза и повећање трошкова довеле су до тога да су неке аутобуске линије постале неодрживе, па је, примера ради, прошле године укинуто готово 70 линија у Славонији.

"Желимо исти статус као и запослени Хрватских железница - путнички превоз, као запослени Јадролиније и осталих поморских превозника путника, увођење реда у јавни линијски превоз путника аутобусима. Желимо и склапање гранског колективног уговора, односно да сви раде под истим условима", поручују синдикалци.

Захтевају и да се почне са применом директиве ЕУ која регулише јавни аутобуски превоз путника, односно да се донесе Правилник о обављању јавног линијског превоза путника у путном промету.

"Тражимо и повећање плата возачима за минимално 10 посто", казао је председник Синдиката саобраћаја и веза Стјепан Лисичак, наводећи да се плате возача крећу од око 3.500 до 4.000 куна нето.

Ако од Владе не добију одговоре, возачи аутобуса најављују обуставу рада, најпре као упозорење, а потом и потпуну обуставу саобраћаја аутобуских линија.

Два удружења окупљају 26 превозника који обављају око 80 посто јавног линијског превоза путника у Хрватској и запошљавају око 7.000 радника, првенствено возача аутобуса.