У ОВОМ случају не постоји победник, ни губитник, пронађена је средина. Није могуће да смо обојица победили, нити изгубили. Што се тиче опозиције у Републици Српској, они су израдили план у вези НАТО пута БиХ. Додик може само да прихвати редукован план и бесмислено је да га оптужују да је издајник.

Тако председник СДА Бакир Изетбеговић коментарише реакције које су уследиле после постизања споразума за формирање власти на нивоу БиХ, међу којима се издвојо став да су тим договором он и Додик и изгубили и победили.

Прочитајте још - БиХ коначно добија власт!

Говорећи о сарадњи са НАТО, Изетбеговић је навео да је чланом 3 споразума дефинисано да ће се радити по Уставу, закону и ранијим одлукама Председништва БиХ:

- БиХ је у акциoном плану за чланство у НАТО (МАП). И казали смо да ће бити достављани планови у Брисел. Мислим да треба да радимо на компромисима, редукујемо планове, да буду прихватљиви за све, али и за НАТО. Свако даље детаљисање ће заковати ствари.

Он каже да је са америчким амбасадором разговарао у вези са годишњим националним планом сарадње са војном алијансом:

- Шефик Џаферовић и ја смо о томе разговарали с америчким амбасадором, о ономе шта им није било јасно. Ја сам им дао појашњење, и они су задовољни.

Прочитајте још - Додик: Коалициони партнери сагласни о Споразуму

Иначе, договор за формирање власти у БиХ предвиђа да Савет министара буде именован у року од 30 дана или документ - не важи. Српски члан Председништва БиХ и лидер СНСД Милорад Додик упозорио је у четвртак да ће та држава ући у дубоку кризу ако се не уваже рокови. Он је, ипак, оптимиста и сматра да ће Савет министара бити формиран у наредних месеца дана, под условом да потписници споразума покажу политичку вољу.