ЕВО, мали час историје за Министарствно културе Црне Горе, ЦП и све остале који не знају шта је "Тамо далеко" и колико су далеко отишли... Ово је јуче, на свом твитер-налогу, написао музичар Владо Георгиев, и "окачио" снимак на којем се види како бродом плови ка острву Виду, заједно са Љубомиром Сарамандићем, кустосом Музеја на Виду и кустосом Српске куће.

Певач се, како је навео, на овај потез одлучио после навода да ће Министарство културе Црне Горе поднети кривичну пријаву против њега и организатора хуманитарног концерта "За наше Косово и Метохију", који је одржан пре неколико дана у Херцег Новом, а на коме је Геогриев извео песму "Тамо далеко".

Владо је на свом обиласку до острва Видо снимао кустоса, који је причао историју страдања српских ратника током Великог рата, о Плавој гробници и настанку песме "Тамо далеко".

Испод Владиног твита низали су се коментари подршке, али и осуде.

- Моја мајка је из Боке. Мој ђед је из Боке. И његови родитељи. И њихови родитељи. Сви су се увек "писали" Србима. На капи мога прађеда из Боке извезена су "четири слова С". Никада се нећу помирити са стварањем лажне милогорске "нације" - пише у једном коментару.

У другом пак стоји: "На скупу који си организовао скандирано је да је Бока - Србија. И мораш се одлучити да ли је твоја земља Србија или Црна Гора".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СРБИ У ХЕРЦЕГ НОВОМ ПЕВАЛИ СА ВЛАДОМ ГЕОРГИЈЕВИМ: Уз "Тамо далеко" поручили да нема поделе, цео Космет део Србије! (ФОТО+ВИДЕО)


Одговор је стигао од другог корисника "Твитера", да је "то што су људи узвикивали, а за шта свакако није крив Владо Георгиев, последица управо неслободе у тој држави да се буде Србин".

- Из прве руке знам каква прогањања доживљавају свештеници СПЦ, а камоли обичан свет. Дакле, борба за сопствени идентитет, а не "великосрпство" - наводи се у коментару.


Министарство културе Црне Горе навело је да ће бити поднете кривичне пријаве против Владе Георгиева и организатора хуманитарног концерта "За наше Косово и Метохију" због "истицања симбола других држава и скрнављења званичне химне Црне Горе".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СМЕТАЈУ ИМ СРПСКЕ ЗАСТАВЕ И ПЕСМЕ: Министарство културе Црне Горе најавило кривичне пријаве због "Тамо далеко" и наше тробојке!


ПРИЈАВА ЗБОГ ПРОВОКАЦИЈЕ

Црногорско Министарство културе поднеће пријаву против организатора скупа на Цијевни, током којег је истицана застава Албаније, без националне заставе Црне Горе.

Манифестацију, одржану у четвртак у месту Тргаја, на реци Цијевни, на којој су се махом окупили житељи Малесије, али и знатан број људи из дијаспоре, обележило је вијорење албанске заставе, а био је присутан и лидер покрета Самоопредељење са КиМ Аљбин Курти.

Поводом овог догађаја, црногорско Министарство кутуре поручило је да ће реаговати у складу са законом, што значи да је, коначно, почело да увиђа да се широм Црне Горе вијоре и заставе Албаније. Српске су протеране, чак и са спортских борилишта.

- Манифестације културе не смеју да буду параван за било какав национализам, нити за кршење норми - каже се у саопштењу Министарства културе.

Министарство, а ни полиција, још увек није поднело никакву пријаву против коалиције албанских партија које су славиле изборни успех у Тузима уз заставе и скандирање терористичкој ОВК. (М. С.)