ЗАГРЕБ: ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


"Јао, Мате, да ли је требало то да направимо?"

Ова дилема хрватске председнице Колинде Грабар-Китаровић упућена њеном бившем саветнику Мати Радељићу пошто је уклонила бисту Јосипа Броза Тита из резиденције на Пантовчаку наводно је један од 200 компромитујућих мејлова спремних за објаву, а тиме и компликовање положаја хрватске председнице у жељи да освоји други мандат, када јој ни анкете нису склоне. Њен бивши саветник, ког је грубо отпустила на захтев премијера Андреја Пленковића, наводно поседује документе који би открили тајне из председничке палате, а међу њима је и преписка са председником Србије Александром Вучићем.

Сам Радељић је после одласка са Пантовчака тврдио да је Вучић сугерисао да Грабар-Китаровићева не говори о "великосрпској агресији", како би се поправили српско-хрватски односи, а да је то Колинда прихватила, што је изазвало бурне реакције крајње деснице. Међу мејловима је и онај који је хрватска председница упутила Ивану Звонимиру Чичку, председнику Хрватског хелсиншког одбора, у ком тражи савет како да се одреди према усташком поздраву "За дом спремни". Око тога је Колинда лутала, прво тврдећи да је то стари хрватски поздрав, па га осудила као усташки, да би у последњем разговору за крајње десничарски "Хрватски тједник" рекла да није компромитујући ако се користи у одбрани Хрватске деведесетих.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПАЛА ВЛАДА: Италијански премијер поднео оставку

Радељић је негирао да је пустио у јавност преписку са Колиндом и тврди да, без обзира на то што је злоупотребила тајну службу да га разреши дужности, никад неће јавно објавити било коју комуникацију с њом, нити планира да пише књигу о њој. Радељић тврди да су објављени мејлови неистинити и да је реч о "подметању у режији кабинета Колинде Грабар-Китаровић" с циљем да се прикаже као жртва "осветољубивог саветника". Кабинет председнице није коментарисао објављене мејлове, а није се огласио ни Шкоро.

Финиш кампање који почиње већ у септембру, када Грабар-Китаровићева званично објави кандидатуру за други мандат, могао би бити знатно бруталнији од свих досадашњих председничких избора у Хрватској, а Колиндин сукоб са моћним саветником који није био по вољи премијеру пресудан за њену даљу политичку каријеру.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Покрадени полицајци који чувају породицу Грабар Китаровић

Пленковићу, иначе, није било драго што је Грабар-Китаровићева дала интервју "Хрватском тједнику", па цео тим ХДЗ-оваца сада контролише Колиндине потезе. Процена је да би њено даљње кокетирање са усташоидном десницом могло нанети знатну штету и ХДЗ-у.

МОЖЕ ДА ПОВРЕДИ САМО СРБЕ

Збор удруга ветерана хрватских гардијских постројби оштро је протестовао после одлуке Високог прекршајног суда који је новчано кзнио анономног певача кад је отпевао песму "Чавоглаве" Марка Перковића Томпсона и узвикивао "За дом спремни". "Та пресуда је попут политичких говора из суседне агресорке Србије", тврде бранитељи. За њих је Томпсонова песма "симбол Домовинског рата", а може само да повреди Србе. Бранитељи поручују да је реч о политичкој пресуди и да крши хрватски закон. "Позивамо хрватске певаче да и даље певају Чавоглаве и песме које су нам дале снаге да се ослободимо од српско-четничке агресије", поручују бранитељи.