Његово Блаженство Митрополит кијевски и све Украјине господин Онуфрије, предстојатељ Украјинске Православне Цркве, изразио је забринутост у вези са тешком ситуацијом у којој се Српска Црква тренутно налази у Црној Гори, преноси се на званичној страници Украјинске Православне Цркве.


Митрополит Онуфрије послао је 20. августа, писмо Митрополиту црногорско-приморском господину Амфилохију поводом дискриминације СПЦ у Црној Гори и изразио своју подршкуњ Његовом Високопреосвештенству и верном народу Српске Цркве, саопштено је у уторак на званичном порталу Митрополије црногорско-приморске.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПОДРШКА ВЕРНИКА СПЦ У ЦРНОЈ ГОРИ: И Прлаиновић за одбрану


-Митрополит Онуфрије у писму жали што до њега долазе вести о погоршаном стању СПЦ у Црној Гори у којима се говори да им “прети насилно одузимање светиња и уништење појединих молитвених места”. Такође се помиње и пројекат закона црногорских власти “који за циљ има да дискриминише црногорско-приморску Митрополију СПЦ по питању црквене имовине”. Са жаљењем, Његово Блаженство констатује да “се све то дешава уз подршку политичара и осталих људи са националистичким интересима који у Црној Гори желе да одвоје православље од древне традиције српског народа”. Узимајући у обзир да и верници Украјинске Православне Цркве у Украјини такође доживљавају репресије од стране појединих представника украјинских власти, истиче се да догађаји у Црној Гори нарочито погађају украјински верни народ, стога митрополит призива ка узајамној молитви. Његово Блаженство наводи да утеху и радост треба да нађемо у речима Светог писма да ако страда један уд, с њим страдају сви удови; а ако ли се један уд слави, с њим се радују сви удови. У даљем тексту писма наводи се да “у име епископа, клира и верника Украјинске православне цркве” предстојатељ Украјинске православне цркве “изражава братску молитвену подршку митрополиту Амфилоју и његовој пастви и жели непрестану помоћ од Бога у тврдом стајању за веру Православну и непоколебљивост јединства Христове и Божије Цркве, која је ступ и тврђава истине, преноси званична интернет-страница Украјинске Православне Цркве, а преноси гласило Митрополије Црногорско-приморске.