ПЉЕВЉА – Одборник у Скупштини општине Пљевља, Милан Лекић, на прошлој седници локалног парламета, одржаној у прошли петак, казао је да је услед квара на пумпи повратног вода цевовода којим се транспортује пепео и шљака на депонију Маљевац условио испуштање отпадних вода у Везишницу и Ћехотину што је изазвало помор рибе.


Прочитајте још: УЖАСАН ПРИЗОР: Нове фотографије након помора рибе у Ћехотини (ФОТО)


Према речима Лекића поред пепела и шљаке који се меша са водом у цевоводу се налази хемикалија која се користи за лакши транспорт отпада и да се не би, како каже Лекић, морале пропирати цеви.

Он је објаснио да након сагоревања у котлу остају нус производи пепео и шљака које се, у базену, мешају са водом а затим хидраулично, помоћу пумпи и цевовода дугог око два километра транспоортују на депонију Маљевац.


Прочитајте још: Због помора рибе Електропривреда да плати 354.650 евра


- Тамо постоје три цевовода од којих се два користе за транспорт на депонију Маљевац а један је повратни, којим се, кад се све исталожи на депонији, враћа, преко пумпи, отпадна вода у већ поменути базен где се процес понавља. Шта се ту ноћ десило? Ова пумпа која је требала да преузме ту воду са Маљевца она је била у квару. Вентил, кога господа из Електропривреде назива дренажним он није ту случајно, он је ту управо постављен да би се испуштала та отпадна вода у реку Везишницу. Када је била у квару пумпна станица која је требала да транспортује ту воду са Маљевца назад у базен растао је ниво воде на Маљевцу. Руководство и менаџмент је, да не би то прељевало преко бране, одлучио испусте вору у реку Везишницу - казао је Милан Лекић додајући да су прво из Термоелектане Пљевља саопштили да они нису узрочници помора рибе у Ћехотини и њеној притоци Везишници.

- Затим су казали да је једно или више НН лица то одрадило. Затим су кривицу свалили на радника багер станице и сменског инжињера - казао је Лекић.

Представник Елекетропривреде на седници локалног парламента није демантовао

да је на поменути начин дошло до еколошке катастрофе и помора рибе у пљеваљским рекама.

Представник Електропривреде ипак је индиректно признао да је Термоелектрана отпадне воде са Маљевца раније испустала у реке док се један од инжињера није досетио да пројектује кружни цевовод којим се отпадна вода враћала у круг Термоелктране и поново користи за транспорт пепела и шљаке на депонију Маљевац.

Подсећања ради полиција је поднела кривичне пријаве против ТЕ "Пљевља" и четири одговорна лица због еколошког инцидента и помора рибе у рекама Везишница и Ћехотина који се десио почетком јула ове године.Са друге стране Комисија за процену штете настале испуштањем отпадних вода проценила је да Електропривреда треба да плати око 350 000 евра штете.

ЛЕКИЋ СИМОВИЋУ: МИНИСТРЕ, У ПЉЕВЉИМА СТЕ „ПЕРСОНА НОН ГРАТА“

ПЉЕВЉА – Уместо да министар Милутин Симовић реагује поводом еколошког инцидента, да својим институцијама система штитите природна богатства која се јемче Уставом, ми одборници опозиције Скупштине општине Пљевља, морамо да га будимо из сна, реметимо његову удобност летовања по европским дестинацијама не би ли се смиловао да реагујете јер се у Пљевљима десио екоцид, саопштио је Милан Лекић, председник Општинског одбора Нове српске демократије а након што нико од представника Владе није присуствовао седници СО Пљевља на којој се расправљало о еколошком инцидету који се десио почетком јула.

Лекић је оптужио Симовића да је перјаница и промотер такве политике, која од, како каже, Пљевљака прави заморчиће са крајњим циљем егзодуса становништва!

- Игнорисали сте, министре Симовићу, 35 народних представника. Из Министарства се није појавио ама баш нико - права слика односа Ваше монтенегринске власти према грађанима Пљеваља. Нама је јасно зашто се Ви нијесте појавили, али, не заборавите да тиме не можете избећи питања која интересују сваког нашег суграђанина - казао је Лекић.

Он је упитао колика је директна а колика индиректна штета од загађења ЕПЦГ у задњих 30 година, не само она која је настала тог фамозног 05.07.2019?

- У штуром извештају наводите да је вршено испитивање воде у реци Ћехотини до 11-ог км низводно од Пљеваља. А шта је са даљим анализама и испитивањем воде све до уливања Ћехотине у Дрину? Добро Вам је познато, и ако то желите да сакријете, да су релевантне институције у БиХ вршиле анализу воде и да ће тражити одштету од ЕПЦГ- казао је Лекић и упитао како ће се загађење реке Ћехотине каустичним материјама одразити на даље здравље људи, животиња и биљака у долини реке Ћехотине?

-У извештају наводите да је помор изазван због некротичних промена на дигестивном систему рибе. Да ли је било људи, домаћих животиња која су била у контакту са отровном водом? Ко ће пољопривредним произвођачима из села у долини Ћехотине надокнадити штету због немогућности продаје пољопривредних производа? –упитао је Лекић додајући да министра Симовића Пљевља једино занимају пред изборе.
Лекић је казао да од десет новооболелих од малигних болести у Црној Гори из Пљеваља је чак осам.

Лекић је нагласио да према званичним подацима 65 одсто деце испод 15 год у Пљевљима болује од акутних респираторних болести а да је званичан податак да је узрок загађен ваздух.

- Министре Симовићу, не сумњам да је Ваша једина асоцијација на Пљевља
100 000 000 евра профита годишње. Али, покушајте да се запитате, када поред Вектре Јакић улазите у овај град који сте крвнички опустошили, какво искрено мишљење о Вашој политици има било који наш суграђанин - саопштио је Лекић.