ЦРНОГОРСКИ парламент расправљао је јуче о предлогу Административног одбора, да се за чланове Одбора за реформу изборног и другог законодавства именују два посланика Демократске Црне Горе, Момо Копривица и Данило Шарановић, што је опозиција оценила као незаконито и Демократе оптужила за "прљаву сарадњу са владајућом партијом".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СОКОВИЋА ОТКУЦАО СВЕДОК? Американци истражују улогу одбеглог Пљевљака у шверцу кокаина

Одлука да се Копривица и Шарановић предложе за чланове Одбора изазвала је бурне реакције код опозиционих колега још дан раније, када је Административни одбор одбио да разматра да се једно место уступи независном посланику Александру Дамјановићу због, како је образложио председавајући, неблаговременог подношења предлога.

Предлог није подржала опозиција, али ни Социјалдемократе из владајуће коалиције, који су се сложили да је мимо закона да Демократама припадну два места у Одбору, док је за владајући ДПС најважније, како су истакли, да се крене са изборном реформом, престане са губљењем времена и настави политички процес.

ПОЗИВ УЈЕДИЊЕНЕ ЦРНЕ ГОРЕ УЈЕДИЊЕНА Црна Гора позвала је све опозиционе субјекте да напусте рад Одбора за свеобухватну реформу изборног и другог законодавства, јер је, како су навели, очигледно да је цела ситуација око Одбора смишљена да опозицији нанесе штету. Како су навели представници те партије, очекивали су овакав исход. Истакли су и да остају при ставу да је једини начин да се опозиција избори за фер предизборне услове и изборе да напусти Одбор и да се формира прелазна влада.

Дамјановић је током седнице поручио да не очекује да се због њега промени било која одлука, па ни "ова незаконита", али да уколико два посланика уђу у Одбор за изборну реформу, неће бити дилеме да је реч о "прљавој рачуници" ДПС и Демократа да се обезбеди довољна већина, што ће омогућити да се наредни избори прогласе легитимним.

Борис Мугоша, испред СД, казао је да одлука да и Копривица и Шарановић уђу у Одбор није у складу са законом и да свим опозиционим партијама припада једно место, те да због тога неће подржати предлог.

Демократе, које од почетка сазива бојкотују рад Скупштине, ни јуче, иако се изјашњавало о њиховим посланицима, нису били у сали. Они су уочи седнице испред зграде парламента одржали конференцију на којој су поручили да ће Црна Гора имати слободне изборе, или ће их бојкотовати.

Такође, саопштили су да су поднели кривичне пријаве против посланика ДФ због оптужби које су изнели у Скупштини, али и медија које су их пренели.

Одлука Административног одбора, који је усвојио предлог да се за чланове Одбора за изборну реформу именују Копривица и Шарановић, а одбије разматрање предлога да се једно месту уступи Дамјановићу, довела је до новог раскола у опозицији. Наиме, Демократски фронт и Демократска Црна Гора поново су се међусобно оптуживали за сарадњу са владајућом партијом.