Физички напади на Србе су последица пузајуће фашизације друштва у Хрватској, логична последица кокетирања политичара са НДХ и релативизације усташких злочина, изјавио је угледни хрватски адвокат Анте Нобило коментаришући недавне нападе код Кинина и Ријеке, у разговору за Радио Сарајево.

"Ја то видим као логичну последицу кокетирања политичара са НДХ и релативизирања усташких злочина. Дакле, једноставно треба уочити ту везу и уочити да су политичари одговорни за ово што се десило. Јер увек вам је тако", оцењује он.

Он додаје да није случајно да се сада учестало дешавају напади на Србе, јер је то производ атмосфере у друштву.

"Ако легализирате, у неком облику, у јавном простору, поздрав 'За дом спремни', онда морате бити "спремни" да уз За дом спремни добијете оно све што иде уз тај поклич. А то је напад на националне мањине, покушаји терања националних мањина, стављање Срба у статус грађана другог реда", оцењује Нобило.

На опаску како десни екстремизам у Хрватској ескалира, парадоксално, после уласка Хрватске у Еуропску унију и НАТО, као и након што је хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић оценила да је успела земљу "извући из региона", Нобило објашњава да је Хрватска у приступном процесу за улазак у ЕУ пригушила све негативности како би затворила сва поглавља и постала чланица Уније.

"Након што је постала дио ЕУ, не постоје механизми контроле. Очито је, како су се неке ствари само формално радиле како би се задовољио улазак у ЕУ, није се суштински на њима порадило", каже Нобило.

Он каже да су поред политичара, за ову ситуацију криви и полиција и државно тужилаштво.

"Они чак нису дефинирали ово што се у Книну десило као злочин из мржње, иако би то апсолутно морало бити. То није обична каванска тучњава, него су људи нападнути само зато што су Срби! То је неприхватљиво у једној држави... то је превише опасно. Кад се запали, то је тешко гасити. Све у свему, друштво је мало болесно... ", закључио је Нобило у разговору за Радио Сарајево.