СЕДНИЦА Одбора за свеобухватну реформу изборног законодавства, према најавама владајуће партије, биће заказана већ почетком наредног месеца, а с обзиром на то да је само формирање тог скупштинског тела довело до новог раздора унутар опозиције, још је неизвесно да ли ће и на који начин Одбор почети с радом.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
ХАПШЕЊА У ПОДГОРИЦИ: Осумњичени да су палили кола и стан

Наиме, након што је парламент прошле седмице изгласао да се за чланове Одбора именују два посланика Демократске Црне Горе, Момо Копривица и Данило Шарановић, остатак опозиције је негодовао, наводећи да таква одлука није у складу са законом и да свакој опозиционој партији припада по једно место у Одбору.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Даниловић: На дан конгреса ДПС - конгрес опзиције

Један од лидера ДФ Милан Кнежевић казао је да та партија неће учествовати у изборним реформама уколико се не формира техничка влада и уколико се изменом Устава српском народу не обезбеди равноправност. Као главне кривце за такву одлуку Кнежевић је навео Демократе, које су "у коалицији са ДПС сахраниле идеју техничке владе".

На његове наводе реаговали су из ДЦГ, тврдећи да са владајућом партијом сарађује ДФ и да су постојеће изборно законодавство, на основу којег ДПС годинама "брутално прекраја вољу грађана", креирали они.

Дилему у вези са радом Одбора за изборну реформу нема једино ДПС. Шеф посланичког клуба те партије Никола Ракочевић казао је да сви политички субјекти који желе стабилност државе морају да приступе раду.

- Ускратити парламентарни дијалог на тему изборних закона и изостанак усвајања препорука ОЕБС и Европске комисије значило би прихватити одговорност за нестабилност која би нас одвела у смеру супротном од вредности парламентарних демократија, којима сви тежимо - рекао је Ракочевић.

Данило Шарановић / Фото ДЦГ

ЗАЈЕДНО ДО ФЕР ИЗБОРА ИЛИ ДО БОЈКОТА

УРА упозорава да унутаропозициона свађа користи само ДПС.

- Апелујемо на све да нађемо заједничка решења. Све што је ствар дијалога и ствар принципа за нас је прихватљиво - наводе из ГП УРА. - Или ћемо се сви заједно договорити о условима за слободне и фер изборе, или ћемо их сви заједно бојкотовати - поручили су из те партије.