- Слоган овогодишње манифестације ''Осам векова славе Цркве Светог Саве'' указује на осмовековни сабор духовне деце Светог Саве око Христа Господа. То је сабор око најлепшег детета међу синовима људским, око најлепшег детета које се родило овде на земљи, око Христа Господа. Две хиљаде година се сабирају деца око Христа Господа. Колико је само деце било у току две хиљаде година, која су говорила разним језицима, и која говоре и данас, широм света, која се сабирају око Христа Господа, око најлепшега међу синовима људским, најлепшега детета.

Овако је беседио митрополит црногорско-приморски Амфилохије на отварању 20. јубиларног Православног дечјег сабора одржаног у суботу на Цетињу у организацији Митрополије црногорско-приморске, пред почетак школске године који је окупио децу полазнике школа веронауке из свих црногорских крајева.

- Данас не не прослављамо само Светога Саву него и троје дивне деце Христове: Светога Јована Рилскога и Свете Флора и Лавра. На местима где су живела таква деца Божја непрекидно сакупљају нова деца Божја. Сабирају се да прослављају Бога и да служе живоме Господу, као што се ми сабирамо овде, око овога детета, најлепшега детета што га је родила Црна Гора. Има ли лепшег детета од Светога Петра Цетињскога, казао је митрополит Амфилохије, који је истакао да прослављањем осам векова славе Цркве Светога Саве прослављамо истовремено и осам векова трајања Митрополије црногорско-приморске.

Прочитајте још - Амфилохије: Неће ваљда цркве рушити као Турци

- Ми настављамо оно дело које су овде делали наши свети преци, и Петровићи, и пре Петровића и после Петровића. Христу Богу се клањамо и поштујемо оне који су Њему служили и Њему се поклањали кроз векове – Светоме Сави и Светоме Петру Цетињскоме и Светоме Петру Ловћенском тајновицу. Добро дошли, децо, на Цетиње, у овај нови Јерусалим. Нека вас Бог благослови, казао је митрополит Амфилохије, отварајући сабор на коме ће деца полазници школа веронауке из свих крајева Црне Горе показати своје знање и умеће из веронауке, цртања, рецитовања, хорског и соло певања…