ПЕСМОМ, а не огњем и мачем, бране се данас цркве и манастири у Црној Гори. И у данима када народ подно Ловћена хрли како би потписима дао допринос за одбрану вере (њих више од 150.000 ставило је параф), која је угрожена предложеним владиним законом, појац Лука Цицмил пева о велелепном Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу. Спот који се од 1. септембра "врти" на јутјуб-каналу студија "Симке арт" прихваћен је са одушевљењем.

Прочитајте још: Дани Светог Василија у Никшићу: Од Његоша до литије градом

- Песма је настала десетак дана пре њеног првог извођења на Светосавској академији у Никшићу. Хтео сам да се појавим међу учесницима академије и отпевам нешто ново - каже, за "Новости", Цицмил. - Драго ми је што је песма управо сада објављена, јер њен текст одговара на актуелна искушења кроз која наша црква и народ пролазе. Она има велику поруку и потребна је Црној Гори којој покушавају да отму цркве Светога Саве. Слава Богу, народ у Црној Гори има слуха за овакву музику што показује велика слушаност.

Наш саговорник посебно жели да помене текстописца Михаила Мика Никчевића из Никшића, који је, како каже, својим речима пренео благодат светиње и дао јој емоцију коју је било лако исписати нотама. У тиму су још Саша Гајић, који је урадио аранжман, а Симеон Радуловић микс, мастеринг и видео-обраду снимака за спот које су дали на коришћење "Фото ММ", Лука Радуловић, Миодраг Бато Самарџић, Александар Вуковић и Владан Ћеранић.

Прочитајте још: Беране: Прославили обновљено милосрђе

- Свестан сам да овај музички правац који "гурам" није популаран у данашњем друштву, али немам намеру да га мењам. Захвалан сам Богу што ми је дао таленат. Ускоро ће бити објављена још једна песма, овог пута посвећена Цркви Ружици у Рожајама, која је писана по благослову рожајског пароха Слободана Радојевића. Текстописац је такође Никчевић. Историја и овог храма сведочи да ма чиме гоњена и ма како страдала, црква опстаје и одолева свим искушењима као и народ који живи са њом - поручује Лука Цицмил.


Лука Цицмил

Задовољство због успешне презентације песме не крије ни аутор Михаило Никчевић. Он, за "Новости", истиче да је срећан што је ова песма имала промоцију управо у Саборном храму којем је посвећена.

- Нема искрене молитве док се Богу не обратимо својим речима. Ово је наш заједнички успех и не бих себе посебно истицао. Лука је сјајан појац, али успех не би био потпун да у тиму нисмо имали врсне техничаре - каже Никчевић. - Када добијете инспирацију стихови сами навиру. Тако је настала ова песма, нешто раније Ирина, па о Цркви Ружици... Биће их још.

Саборни храм Светог Василија Острошког у Никшићу наредне године обележиће 120 лета. Прича о овој цркви смештеној на Петровој главици везана је за славне битке Црногораца и Херцеговаца од Вучјег дола, Пиве, Голије, Острошког кланца, Дуге крваве и других стратишта. Унутрашње зидове храма краси 35 спомен-плоча од метала на којима су изливена имена погинулих ратника Црне Горе и Херцеговине у бојевима са Турцима од 1875. до 1880. године.

Да би овековечио њихову славу, књаз Никола је решио да подигне меморијални храм у Никшићу посветивши га Светом Василију Острошком. Материјалну помоћ су дали Синод Руске православне цркве и цар Николај Романов, док је пројекат урадио Михаило Михаилович Преображенски. Освећење храма обављено је 15. августа 1900. Свечаном чину присуствовали су, поред књаза Николе и његове породице, кнез Петар Карађорђевић са синовима Ђорђем и Александром. Хроничари су забележили да се на тој светковини окупило више од 12.000 људи!


Текстописац Михаило Мика Никчевић

ПЕСМА

У Саборном храму Светог Василија

увијек се служи света литургија.

У Саборном храму Светог Василија,

што подиже с нама мајчица Русија.


Дај нам Боже снаге, дај нам Боже снаге,

да чувамо сложно наше православље.

Дај нам Боже снаге, дај нам Боже снаге,

да чувамо сложно наше светосавље.


И биће тако у вијек вјекова

скупљаћемо се око часнијех дарова.

Цијели народ сложно пјесму Богу поје

Исусе Христе, чувај стадо своје.


Дај нам Боже снаге, дај нам Боже снаге,

да чувамо сложно наше православље.

Дај нам Боже снаге, дај нам Боже снаге

да чувамо сложно наше светосавље.


Одјекују звона са звоника твога

далеко се чују до тврдога Острога.

Гдје су мошти српског Чудотворца

који моли за нас Небескога Оца.


Дај нам Боже снаге, дај нам Боже снаге,

да чувамо сложно наше православље.

Дај нам Боже снаге, дај нам Боже снаге

да чувамо сложно наше светосавље.