Председник скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта изјавио је поводом писма које је председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић послала председнику СДС С Милораду Пуповцу, да се још једном показало да Хрватска није земља мира и просперитета, већ земља мржње и нетрпељивости, у чијем је темељу "усташтво".


"Колинда Грабар Китаровић у свом писму није показала спремност да се јавно извини због низа својих проусташких изјава, проусташког понашања и ћутње на низ проусташких манифестација, чији је циљ рехабилитација усташких злочинаца и геноцидне НДХ", напомиње Линта, а преноси Савеза Срба из региона.


Линта подсећа да је председница Хрватске у више наврата изразила жаљење што није била припадник хрватске војске деведесетих година, да контроверзног певача Марка Перковића Томпсона назива својим омиљеним певачем, те јавно говори да би волела да буде на његовом концерту.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Линта: Нови докази легализације усташтва у Хрватској


Додаје да председница Хрватске полаже цвеће "убијеним усташким злоцинцима" у Блајбургу, на табли на којој пише "у част и славу погинулој хрватској војсци" и на којој се, наводи Линта, налази усташки грб.


Као посебно спорну, Линта види сликање хрватске председнице са усташком заставом у Канади, те додаје да је приликом своје званичне посете Аргентини изјавила да је поносна на све Хрвате који су стигли у Аргентину након Другог светског рата, од којих су, истиче Линта, велика већина били ратни злочинци - Анте Павелић, Динко Шакић, Еуген Кватерник, Иво Ројница и др...