ЗАГРЕБ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

"СДСС није пожељна странка у Хрватској и Милораду Пуповцу треба одузети одликовања”, оцена је удружења бранитеља Хвидра, након што је лидер Срба у Хрватској најавио да ће са коалицијским партнерима разговарати о даљој сарадњи. Председник Хвидре је Јосип Ђакић, иначе посланик ХДЗ-а у Хрватском сабору, па се политичким контекстом око Пуповца све више преноси и на унутрашње стање у највећој хрватској странци.

"Очекујемо од министра правосуђа Дражена Бошњаковића да се одреди да ли је Пуповац својим изјавама учинио казнено дело и прекршио законе", казао је Јосип Периша, председник Главног одбора удружења ветерана, алудирајући на Пуповчеву успоредбу Хрватске и НДХ, о чему је председник СДСС-а ове седмице детаљно говорио и објаснио своје ставове. У Хвидри су најавили да очекују очитовање Државног тужилаштва како би могли покренути поступак да председница државе Пуповцу одузме одликовања.

Прочитајте још - Милорад Пуповац: Ја сам "ратни злочинац" који је против рата

За Хвидру је Милорад Пуповац поново искористио прилику да дели лекције и тиоме повредио осећаје бранитеља. "Боли га ушато 'У' и За дом спремни и то јако вређа његове осећаје, а шта је са осећајима породица 1800 несталих хрватских бранитеља. Шта је са осећајима 36.000 ратних војних инвалида, који у џепу имају три пута мање усташких куна од Пуповца. Смета му ушато 'У', а не жуљају га усташке куне у џепу", рекао је Периша.

У невиђеном нападу на лидера Срба у Хрватској Хвидра је прешла све мере, прозивајући председника СДСС.-а да "заборавља што су пре тридесет година направила његова браћа". "Ми то нисмо заборавили и нећемо скоро, а ако се буду понашали као што се сада понашају СДСС није пожељна странка у Хрватској". Овај СДСС подсећа на онај који је у Хрватској започео рат".

Прочитајте још - НОВИ ИЗЛИВИ УСТАШТВА У ХРВАТСКОЈ: ”Закољи српску децу” на билборду Милорада Пуповца

У Хвидри тврде да 10.000 Срба из Хрватске који су учествовали у Домовинском рату сигурно не деле Пуповчеве ставове. "Њега депримира слово на фасади, а што је када је свака кућа у Хрватској имала четири слова 'с'. Замислите да смо у Земуну писали 'ово је Хрватска", рекао је Периша.

Нови захтеви Хвидре послани су и на адресу премијера Андреја Пленковића, али да удружење бранитеља не планира радикалне потезе без обзира на одговор.

РАСКИНИТЕ КОАЛИЦИЈУ

Хвидра поново тражи од шефа ХДЗ-а Пленковића да прекине коалицију са СДСС-ом. За наредну седмицу предвииђен је састанак коалицијских партнера, а СДСС се још увек није изјаснио остаје ли уз ХДЗ или ће напустити коалицију.