АФЕРА доделе станова црногорским функционерима, чак и онима који већ поседују један или два стана, чула се до Брисела, па ће седиште Европске уније у наредном периоду да се позабави овом причом, која је узбуркала јавност у Црној Гори. Јоханес Хан, одлазећи комесар за проширење ЕУ, то је потврдио, упозоравајући да се Црна Гора као кандидат за чланство обавезала другачијим принципима. Он је казао да ће Европска комисија покренути питање доделе станова јавним функционерма у Црној Гори, упозоравајући да таква пракса не постоји ни у једној чланици Европске уније!

Упркос осуди јавности, Влада Црне Горе ће наставити да дели станове функционерима. Ту поруку послали су ових дана премијер Душко Марковић и министар одбране Предраг Бошковић, оцењујући да се ради о "хуманитарној акцији".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вијори се орао над Ловћеном

Мрежа за афирмацију невладиног сектора (МАНС) затражила је од председника Владе да објасни зашто је Влада поклањала станове јавним функционерима који треба да контролишу да ли Влада ради законито или крши права грађана.

- Затражили смо да се објаве сви подаци о условима под којима су сви јавни функционери добили кредите и станове, и износима који су им поклоњени на рачун буџета који пуне грађани Црне Горе. Да ли ће Европска комисија испратити случај доделе станова јавним функционерима? Да ли таква пракса постоји унутар ЕУ? - навели су из МАНС. - Питамо премијера по ком основу су неки јавни функционери добијали новац из буџета, и то више пута? Због чега су они толико повлашћени у односу на остале грађане Црне Горе? Због чега функционер који месечно зарађује 4.000 евра и више пута добија стамбени кредит за који месечна рата не прелази 40 евра? Истовремено обичан грађанин, подстанар, који ради за десет пута мању плату, често и седам дана у недељи без осигурања, плаћа огромне камате да би решио стамбено питање.

Фото Ј. Ћосин


Из МАНС подсећају да су функционери судске власти и независних агенција, који имају плате по више хиљада евра, добијали велике износе од Владе, и то у више наврата, а управо ти функционери одлучују о законитости одлука извршне власти која им поклања новац и станове.

Јоханес Хан / Фото Танјуг


ОБЕЗБЕДИЛИ И ДЕЦУ

ПОЗНАТО је да су неки функционери враћали само мањи део износа добијеног кредита, па би узели 50.000 евра, а држави враћали само 10.000 или 15.000 евра. Неки су деци поклањали станове које су добијали од државе, а онда поново добијали новац за нове станове од државе, наводе у МАНС-у.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПОТВРЂЕНА ОПТУЖНИЦА: Запалила супруга и његову љубавницу