Влада Црне Горе припрема нацрт закона о отпаду који предвиђа потпуну забрану пластичних кеса, а очекује се да ће бити усвојен до краја године.

Иако је Црна Гора по Уставу тзв. еколошка држава, сваки грађанин годишње користи око 730 пластичних кеса за једнократну употребу, док становници Аустрије у истом периоду потроше по 48 кеса, што представља велики проблем за очување животне средине.

Иако прастичне кесе чине само 0,04 одсто чврстог комуналног отпада, оне су један од највећих еколошких проблема.

Осим тога, пластичне кесе које су видљиве на сваком кораку, од корита река, преко депонија отпада поред пута, ружна су слика Црне Горе, којој је циљ да буде елитна туристичка дестинација, преноси РТЦГ.

Предлог закона о управљању отпадом, који је у процедури, предвиђа забрану употребе пластичних кеса.

Прочитајте још - Црна Гора: Пластичне кесе биће историја у трговинама

Новим законским решењем, ако буде прихваћено, осим забране пластичних кеса, од 2025. ће бити забрањено и коришћење низа других једнократних производа од пластике.

Тако ће бити забрањена употреба штапића за уши, осим оних који се користе у медицинске сврхе за узимање бриса, као и употреба пластичног прибора за јело, тањира, сламчица.

Предвиђена је и забрана пластичних флаша које нису произведене од најмање 35 одсто рециклираног материјала, односно оних флаша које не могу бити рециклиране.

Усвајање новог закона иницирала је група грађана #ОчистиМЕ, која се бори против употребе пластичних кеса у Црној Гори.

Група је покренула петицију и сакупила око 5. 300 потписа, који су предати на адресу министра одрживог развоја и туризма.