ФЕКАЛИЈЕ из скоро свих објеката у зони градског парка - најлепшег дела Пљеваља - мотел "Водице", Градски стадион и СЦ "Ада" - завршавају у реци Брезници. Након што је прошле седмице дошло до замућења воде у реци у делу градског парка стручне службе ДОО "Водовод" су обишле терен, установиле узрок насталог проблема и упутиле обавештење Секретаријата за стамбено-комуналне послове, саобраћај и воде.

Из "Водовода" су констатовали да се ради о отпадним водама из канализационе мреже привредних субјеката који своју делатност обављају дуж реке у делу градског парка. Координисаном акцијом установљено је да је фекална канализација из Мотела "Водице" и градског стадиона заједничка и упојена је директно у Брезницу, док је цев фекалне канализационе мреже из Спортског центра "Ада" поломљена у делу трасе која прелази преко реке, што изазива изливање фекалија директно у реку. Оштећење је настало приликом чишћења корита Брезнице. Провером објекта Дома за стара лица утврђено је да канализациона мрежа функционише уредно и да је прописно упојена у новоизграђени канализациони крак који води до главног колектора.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Путари убијају "Сузу Европе" (ФОТО)


Из Спортско-риболовног клуба "Липљен" апеловали су на Општину Пљевља да овај проблем препознају као приоритет, како би се решио у што бржем року. Раније је речено да је локална управа у Пљевљима искључила са градске канализационе мреже колектор код некадашње Кожаре у пљеваљском насељу Шевари, јер недавно изграђено постројење за прераду отпадних вода не може да прими сву количину воде. Међутим, фекалије из овог колектора поново се испуштају у реку Брезницу.

Мештани, поред чијих кућа се канализација излива у реку Брезницу кажу да је живот на овом подручју постао неподношљив због смрада.


НЕОПХОДНО ОДВАЈАЊЕ

ПРЕДСЕДНИК Спортског риболовног клуба "Липљен" Васо Кнежевић каже како је неопходно одвојити фекалну од атмосферске канализације, како би постројење функционисало како треба. Изградња постројења за прераду отпадних вода и главног градског колектора коштала је око седам милиона еура.