БРОЈ милионара у Црној Гори сваке године се повећава, па према последњим подацима Централне банке, милионске износе депозита у банкама на крају прошлог месеца имала је 71 особа, што је две особе више у односу на крај 2018. Годину раније званично је било 64 милионера, а 2016. десет мање. Са друге стране, број оних којима су милионски износи научна фантастика и месец преживљавају са минималном зарадом која од недавно износи 222 евра, се не смањује. Према званичним подацима, њих је нешто више од 40.000, односно готово четвртина свих запослених у Црној Гори.

Депозит већи од милион евра на крају августа имало је 71 физичко лице, казали су из ЦБЦГ, позивајући се на месечне извештаје које им банке достављају, а како су навели, то се односи на резиденте и нерезиденте. Како су прецизирали, највећи износ депозита износи 31,9 милиона и додали да не располажу подацима о занимању клијената код банака. У односу на крај 2018. године, број физичких лица који имају депозит преко милион евра био је 69, што је за два мање у односу на август ове године.

- Укупан износ 10 највећих депозита грађана у Црној Гори износи 88,2 милиона евра на крају августа текуће године, док укупан износ 10 највећих депозита грађана резидената износи 32,4 милиона евра - казали су из ЦБЦГ.

Председник подгоричког одбора Радничке партије Радован Тошковић сматра да је срамно да се подаци о броју милионера истичу у земљи у којој све више грађана живи на рубу егзистенције. Истиче и да, с обзиром на то да су се из ЦБЦГ "похвалили" милионским депозитима, требало је и да објаве чиме се ти људи баве, од којих послова је могуће у Црној Гори стећи толико богатство, те колико је држава приходовала по поснову пореза које плаћају ти милионери.

Радован Тошковић / Фото ин4с.нет


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НАТО вежба на северу Црне Горе

- Док у Црној Гори из године у годину расте број милионера, расте и број грађана који су све чешће приморани да претресају контејнере и боре се за голи опстанак. Колико је непромерено истицати велики број милионера, довољно показује податак да је просечна потрошачка корпа значајно већа и од просечне, а не минималне зараде. Црна Гора има само један проблем, а то је да поштен човек не може да обезбеди пристојан живот, док људе који поседују огроман капитал нико не пита како су га стекли, те колико пореза плаћају - казао је Тошковић за "Новости".


ПРОСЕЧНА ЗАРАДА СТАГНИРА

ПРЕМА подацима Монстата, просечна месечна нето зарада износи око 513 евра и у односу на годину раније незнатно је увећана, свега неколико евра. Минимална зарада у Црној Гори је до 1. јула била 193 евра, након чега је повећана на 222 евра. Министар рада и социјалног старања Кемал Пуришић недавно је казао да је 12.000 запослених у Црној Гори примало минималац од 193 евра, а да је још између 42.000 и 45.000 запослених имало зараду између 193 и 222 евра.