ГНЕВНИ родитељи и ђаци из Мурина, блокирали су јуче регионални пут према Плаву и Андријевици. На наставу у 36 километара удаљено Беране, њих 62 свакодневно путује. Међутим, од почетка школске године немају превоз до школе, због чега су изложени разним ризицима. А из Министарства просвете ћуте.

- Сналазимо се како знамо и умемо. Плаћамо такси превоз, или стопирамо - објаснила је разлоге протеста ученица Јована Зоговић.

Момчило Ђукић, родитељ једног од ученика додао је да, од Берана до Мурина деца морају да плате 15 евра за такси.

- Одакле им паре - пита се Ђукић, који је истакао да је цео проблем настао када је ауто-превозник "Симон" из Берана, због "нерентабилности" укинуо линије ка Плаву.

Ђукић напомиње да су са целом причом упознати министар Дамир Шеховић и директори школа у Беранама, као и челници Плава...

- Министар Дамир Шеховић је у предизборној кампањи ишао од куће до куће, обећавајући брда и долине па и превоз. Дао сам му глас, као и моја породица и још 70 житеља са Мурина! Узео нам је и превоз, а ништа није дао - каже Ђукић.

Вуксан Вулетић истакао је да је сина исписао из првог разреда Саобраћајне школе у Беранама.

- Уписао је оно што воли да учи, али сам морао да га испишем и пребацим у Плав, у Туристичку школу - каже Вулетић.

Са истим проблемом се носи и 28 ученика из МЗ Штитаре и МЗ Бубање, са подручја Берана, као и више од 20 запослених, учитеља, наставника и осталих радника, који тешко стижу до својих школа.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Награде за медицинаре


Министарство просвете је реаговало тврдњом да је Општина Беране дужна да обезбеди превоз, заборављајући да је локална управа за превоз деце са сеоских подручја на северу Црне Горе обезбедила комби возила.

- Министре, сви смо надлежни и обавезни да реагујемо, али ви као министар просвете највише. Или омогућите деци превоз до школе или поднесите оставку пре него што затворите још једну школу - одговорио му је потпредседник Општине Беране Марко Лалевић.


НЕНАДЛЕЖНИ

МИНИСТАРСТВО просвете нема никакве надлежности у вези са организацијом градског и међуградског превоза и линија. Реч је о надлежностима општина и других органа које се баве превозом, док Министарство партиципира у цени карте. Из Министарства су оценили да би најбоље решење био договор надлежних општина са превозницима и саветом родитеља уз асистенцију школе.