Потпредседник црногорског парламента, Генци Ниманбегу, тврди да су Албанци у општинама Плав и Гусиње, дискриминисани, а да институције немају план како да то реше.


Ниманбегу је, како пренос портал РТЦГ, рекао да су Алабанци у овим двема општинама дискриминисани по основу запошљавања и пропорционалној заступљеости у органима локалне и државне власти у институцијама система.


На конференцији за новинаре, Ниманбегу је оценио да то умногоме доприноси слабом економском положају, пре свега младих породица, а с тим и великом нивоу исељавања Албанаца из ових крајева.


Навео је да су са тим проблемима упознати и највиши државници Црне Горе, али да до сада нема резултата.


"Обратили смо се старешинама државних институција и органа како би добили податке од тих институција и упоредили њихове податке са подацима добијеним од наших активиста“, додао је Ниманбегу.


Он је подсетио да Устав гарантује мањинским националним заједницама право на аутентичну заступљеност у државном и локалним парламентима, сходно принципу афирмативне акције, као и право на сразмерну заступљеност у јавним службама, органима државне власти и локалне самоуправе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЖИТЕЉИ СЕЛА УЗНЕМИРЕНИ ДОЛАСКОМ АЛБАНСКЕ ПОЛИЦИЈЕ: Шта ће њихове патроле испод наших комова?


Ниманбегу је казао да су, на основу података до којих су дошли, закључили да су најважније институције у којима су Албанци минимално заступљени министарства здравља, унутрашњих послова и рада и социјалног старања, Управа за инспекцијске послове, Управа за шуме, Завод за запошљавање и Национални парк Проклетије.


Он је рекао да су питања о запосленим Албанцима послали у првој половини јуна, али одговоре нису добили од НП Проклетије и Министарства рада и социјалног старања.


На питање какво је стање на државном нивоу, и да ли у владајућој коалицији имају неки договор са партнерима по питању запошљавања, он је рекао да је, према подацима из 2015. године, запослено између један и два одсто Албанаца.


Ја тражим институционални одговор, не договор на начин да ће се запослити пар Албанаца на основу неког политичког споразума“, истакао је Ниманбегу.


Он је додао да унутар владајуће коалиције имају договор који се тиче руководећих позиција, и да то не утиче на процентуално запошљавање.


Коментаришући наводе о партијском запошљавању, он је рекао да је то велики проблем, који може веома да штети развоју државе.