Првоосумњичени у случају "Рекет" Бојан Јовановски, познат као Боки 13, одбио је данас да да изјаву пред тужитељком за организовани криминал Вилмом Рускоском, зато што је обавештен да је истрага завршена и јер није имао увид у доказе.

То је новинарима рекао бранилац Јовановског, скопски адвокат Сашко Дуковски, истичући да се "тако нешто до сада у македонском правосуђу није догодило".

"Исти дан када су га први пут позвали на испитивање извештавају га да је истрага завршена. Претходно ниједном није обавештен о доказима против њега. Ово је повреда поступка. Став Европског суда за људска права је да осумњичени мора да буде упознат са доказима против њега и основама за сумњу", рекао је Дуковски.

Бојан Јовановски је у подне је из притвора био одведен у Тужилаштво за организовани криминал на испитивање, први пут откако је ухапшен и притворен 15. јула. Након један сат боравка у том тужилаштву враћен је у истражни затвор "Скопље" у насељу Шуто Оризари.

Адвокат Дуковски је истакао да ће Јовановски дати изјаву "након што одбрана буде имала могућност да изврши увид у предмет" и додао да је тај увид заказан за среду у 12.00.

"Нисмо се бранили ћутањем, нити ћемо се икада бранити ћутањем. Даћемо изјаву иако је ово повреда права на одбрану и правни нонсенс. Ми не гледамо у кристалну куглу да бисмо знали какви су докази. Нисмо дали изајаву из разумљивих разлога, јер нисмо имали увид у доказе", рекао је Сашко Дуковски, адвокат Бокија 13.

Прочитајте још - Боки 13 још у притвору


Тужитељка за организовани криминал Северне Македоније Вилма Рускоска сутра намерава да испита трећеосумњичену у афери "Рекет", разрешену специјалну тужитељку Катицу Јаневу, која је дан пре него што је ухапшена испитана као сведок.

Током досадашње истраге случаја званог "Рекет" саслушано је више од 10 особа, међу којима су били и бизнисмени и градоначелници, као и другоосумњичени Зоран Милевски звани Зоки Кичевац, који се бранио ћутањем.

У афери "Рекет", за изнуду 1,5 милиона евра од једног од најбогатијих Македонаца Јордана Камчева да би добио бољи третман у истрази афере "Империја" који води Специјано тужилаштво, до сада је осумњичено троје – Бојан Јовановски, Зоран Милевски и Катица Јанева.

Предистражни поступак у том случају Тужилаштво за организовани криминал и корупцију Северне Македоније води од почетка маја, а истражни поступак од 15. јула, када су ухапшени и у скопском затвору притворени Јовановски и Милевски, док је Јанева у притвору од 21. августа.