БИВШИ радници предузећа "Вектра Бока", које је 2015. године отишло у стечај, окупили су се у четвртак испред хотела "Плажа" у Херцег Новом, а послодавцу су оставили рок од седам дана да испуни њихове захтеве. Радничка потраживања која се односе на уплату пореза и доприноса за 150 радника, Планом реорганизације сврстана су у трећи исплатни ред. Међутим, одлуком Уставног суда из јуна 2018. проглашена су за приоритетна и морају бити исплаћена у првом исплатном реду.

Председник НВО "Бивши радници Вектра Боке" Ђорђе Рајак казао је да траже оно што су зарадили, а не желе да било ко исполитизује скуп.

- Питамо послодавца где је наш зарађени новац који је требао да се уплати у разне фондове који смо ми зарадили. Ко га је узео? Ми сада не можемо остварити право на пензију, немамо право на друге бонитете и сви смо довели своје породице у растројство и беду. Зашто нико не поштује Уставни суд и његову одлуку, упитао је Рајак, и додао и да он и његове колеге имају право на отпремнине, а из менаџмента су им казали да то потврде доказима о радном стажу. Када су и то обезбедили из менаџмента су им "закључали врата".

Прочитајте још - Херцег Нови: Радницима одузимају власништво?

- Чекаћемо да отворе, јер једино тако можемо доказати да имамо право на отпремнине - објаснио је Рајак.

Миленија Радуловић радила је 31 и по годину, а има 27 година уплаћеног радног стажа. Пензија јој је 130 евра. Осим што јој дугују четири и по године, тврди да је послодавац малтретирао.

- Омаловажавали су ме и укидали ми бодове јер сам за раднике тражила плату. Нисмо имали плату, топли оброк и превоз. Говорили су ми да ће ме средити и јесу - казала нам је Радуловићева.

Из НВО "Бивши радници Вектра Боке" тражили су да се привременом мером онемогући да менаџмент отуђи и део имовине све док радници не буду обештећени.