ПРЕДСЕДНИШТВО Демократског фронта донело је одлуку о трајном напуштању Одбора за свеобухватну изборну реформу, док ће њихови чланови у том телу - Страхиња Булајић, Бранка Бошњак и Предраг Булатовић, поднети оставке. У овом политичком савезу саопштавају да су се за овакву одлуку водили "ноторном чињеницом, а то је да ДПС досад није желео дијалог и да се лоши изборни закони суштински мењају кроз овај одбор".

- Потврда за то је потрошених десет месеци без дијалога и паралелно са тим рад у оквиру парламентарне већине уз сарадњу НВО и представника академске заједнице, а који су дефинисали једнострана решења - објашњавају у Фронту. - Посебан разлог да се трајно напусти Одбор је пресуда Основног суда којом је одређена кривична казна затвора лидерима и функционерима ДФ за вербални инцидент у Скупштини који се десио након седнице која је одржана 15. фебруара 2017. године.

У ДФ констатују да овај инцидент није ни прекршај, али је третиран као кривично дело по захтеву посланика ДПС и вођен је кривични процес који има све елементе прогона ДФ и политичког процеса.

- Како осуђујућа пресуда није могла у заробљеном правосуђу бити донесена без одобрења врха ДПС, у Председништву ДФ је једнодушна оцена да у оквиру овог привременог радног тела Скупштине не треба водити дијалог са ДПС - саопштили су из ДФ-а.

Они подсећају да су изразили спремност за озбиљан рад и дијалог за суштинске и свеобухватне изборне реформе, али и за промену амбијента у којем су се до сада одвијали избори.

- Када се сагледају све радње у вези са формирањем Одбора, ДФ напуштајући трајно Одбор констатује да ово тело нема кредибилитет да усвоји решења која би превазишла кризу. Такође, не желимо да ДПС дајемо наш легитимитет - поручили су из Фронта.

Овој одлуци ДФ не придају велики значај у Демократској Црној Гори.

- Са ДФ И ДПС немамо никакву комуникацију, тако да нас њихове партијске одлуке уопште не дотичу. Настављамо рад у Одбору. Демократе занимају услови под којима ће се одржати наредни парламентарни избори, а не политика или било која друга калкулација или трговина - казала је Зденка Поповић.

Подршка ДФ стигла је из Уједињене Црне Горе.

- Изборе не може припремити никакав скупштински одбор, него је то могуће само кроз техничку владу у којој би сви партиципирали и у коју би странке делегирале лидере да преузму одговорност. Без одговорности нема озбиљности - поручили су из УЦГ.

У Социјалистичкој народној партији Црне Горе такође сматрају да једино техничка влада може обезбедити равноправност у одлучивању по овим питањима.

ДПС ЖАЛИ

НАМА је жао што је тако, у конкретном случају ДФ, с обзиром на то да имамо значајно политичко искуство, без обзира на крупне разлике који деле ДПС и ДФ. Мислим да би било добро да су понудили своја решења - саопштио је Никола Ракочевић (ДПС).

Док његов партијски колега Андрија Николић додаје да је "лоптица у дворишту опозиције".

- Уколико опозиционе колеге не буду желеле да поделе одговорност са нама, бићемо принуђени да у сарадњи са невладиним сектором, академском заједницом и међународним експертима самоиницијативно предложимо реформска решења - поручио је Николић.