Словеначка обавештајна агенција (СОВА) потврдила је данас да је државном тужилаштву пријавила сумњу на кривично дело одавања тајних информација везаних за њен рад и деловање.

Како преносе словеначки медији, реч је о јавним објавама до којих је у медијима дошло након што је средиште националне обавештајне агенције, пре две недеље, посетило више чланова парламентарног одбора за контролу тајних служби.

Они су у кадровском архиву СОВА истраживали јесу ли тачне незваничне информације о томе да је у агенцији "преко везе" запослена бивша пријатељица садашњег премијера Марјана Шареца, иако за тај посао није имала потребне квалификације, односно како су се спроводили конкурси за ангажовање радника у агенцији.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ШПИЈУНСКА АФЕРА: Наводно деловање хрватске обавештајне службе у Словенији

Како преносе медији, СОВА је државном тужилаштву поднела пријаву због сумње у издају заштићених података против више непознатих особа и најмање једне познате особе.

Није искључено да су међу њима и неки од чланова парламентарног одбора који су о посети седишту агенцију давали изјаве медијима, објавили су незванично словеначки медији, преноси Хина.

У СОВА-и је потврђено да су поднете пријаве због извршења више кривичних дела из 260. члана Кривичног закона, за које се у случају осуде може добити затворска казна до три године, али да због интереса даљњих поступака о томе не могу изнети више информација.

Премијер Марјан Шарец изјавио је данас да случај пријава у СОВА-и због одавања тајних информација не може коментарисати јер то "није његов домен", али да верује да се све ради по законитој процедури.