ОДРЖИВИ дијалог учесника процеса измене изборног законодавства важан је за даљи реформски напредак и зато треба пратити рад Одбора за свеобухватну реформу изборног и другог законодавства, оцена је са састанка председника црногорске скупштине Ивана Брајовића и генералног секретара Савета Европе Марије Пејчиновић Бурић.

Иако Брисел очекује позитиван исход рада Одбора чији рок истиче 15. новембра, у пракси готово да се ништа неће променити. Јер, његов рад прате несугласице, свађе представника опозиције, што је довело до тога да неки њихови представници бојкотују рад овог скупштинског тела, а неки се у финишу повуку. У Одбору су најактивнији остали представници Демократске Црне Горе који су, како саопштавају, за нешто више од месец дана предложили 75 решења у циљу стварања услова за прве, фер, слободне и демократске изборе у Црној Гри.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Сахрањен Јанко Вучинић: Отишао борац за слободу модерне Црне Горе (ФОТО)


- То је само део укупног фонда од најмање 100 решења, која су припремили за коначан обрачун са крађама, злоупотребама и прекрајањем изборне воље грађана од стране највећих изборних манипулатора на Балкану. Демократе су за кратко време понудиле решења за елиминисање изборних крађа које се у пракси примењују деценијама уназад. Представили смо нови непрозирни гласачки листић, са уцртаним пољима за печате бирачких одбора који гарантује тајност гласања. Гласање печатом потпуно ће елиминисати деценијама познати троуглови, квадрати и фломастери. Демократе су раскринкале и деценијама познати модел изборних превара путем "фантом бирача" - саопштили су из ове партије.

Демократе ЦГ су осмислиле комплетан систем новог начина гласања који подразумева идентификацију бирача путем отиска прста, што ће потпуно елиминисати појаву двоструких бирача у бирачком списку.

- Како би коначно стали на пут бирачима који су уписани у бирачки списак Црне Горе, а имају пребивалиште у другим државама и које ДПС мобилише и организовано доводи искључиво на гласање, предложили смо јединствено идејно решење управљања података. Наиме, суштина је да се бирачки списак упари са осталим државним евиденцијама, као што су регистри Фонда, ПИО, Завод за запошљавање Црне Горе, Пореске управе и других органа - наводе у странци Алексе Бечића.

Демократе су утврдили решења за укидање донација политичким странкама, ограничење министарског активизма, предложили су строге акције за злоупотребу службених аутомобила и других државних ресурса у предизборне сврхе.

- Несхватљиво је како је опозиција деценијама пристајала на изборе под условима и у законодавном оквиру који ДПС-у омогућава прекрајање изборне воље грађана у мери у којој жели - указују у Демократској Црној Гори.


Међутим, у овом тренутку за остатак опозиције инсистирају на поштовање Споразума, који је на протесту грађанског покрета потписало 39 опозиционих посланика. У том документу, између осталог, кључно је формирање техничке владе.

- Ако ДПС не прихвати техничку владу позивам опозицију да овог пута пробамо да не изађемо на изборе, да им оставимо да сами учествују на изборима - поручио је лидер Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић.


НЕ САМО ТЕХНИЧКА ВЛАДА

ЗА Демократски фронт пре формирања техничке владе потребно је уредити још много тога.

- Прво мора да се одреди законски услов и реши амбијент за одржавање избора, да се спречи дискриминација и да се, изменама и допунама Устава испоштују људска права, како националних, тако и језичких заједница, да се реши проблем именовања судија и тужилаца. Касније је требало усвојити законе који ће моћи са техничког аспекта да омогуће да избори буду фер, па тек онда да се прича о техничкој влади - саопштио је Милутини Ђукановић, шеф посланичког клуба ДФ-а.