Петорица младића осумњичених за силовање малолетнице из околине Задра и "друге полне радње", пуштени су поподне из истражног затвора пошто су испитани сви сведоци.

Тако је "престао разлог због којег су били притворени, а то је опасност утицаја на сведоке. Сви су сведоци испитани и младићи су пуштени", казала је агенцији ХИНА правна заступница девојке, Сања Безбрадица Јелавић. Адвокатица је рекла да је, међутим, "с обзиром на неке друге околности које су се догодиле током поступка", предала предлог Жупанијском државном одветништву у Задру за одржавање истражног затвора осумњичених.

Додала је да тражи хитну истрагу "због високог степена вероватности" да су почињена нова кривична дела.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - УЖАС КОД ЗАДРА: Група младића годину дана силовала девојчицу (15), суд их пустио да се бране са слободе

Сања Безбрадица Јелавић је додала да су јој девојка и њена породица рекли да страхују јер ослобођени нападачи живе у истом месту где и они. Случај вишеструког групног силовања малолетнице из околине Задра је потресао Хрватску половином октобра. Група младића, осумњичених да су од августа прошле до јула ове године, групно силовали 16-годишњу девојку из свог места, то су снимали телефоном и тим снимцима су је годину дана уцењивали како би од ње изнудили сексуалне односе.

Петорица осумњичених су 17. октобра одведена у истражни затвор по одлуци Жупанијског суда у Задру који је поништио првобитну одлуку судије да осумњичени буду пуштени на слободу уз мере надзора.

Првобитна одлука судије је изазвала негодовање јавности, а хиљаде људи су на позив организација цивилног друштва у више градова Хрватске на скуповима под називом "Правда за девојчице" протестовале и изразиле подршку жртвама сексуалног насиља.

Истражни судија који је првобитно донео одлуку о пуштању нападача на слободу, отишао је на боловање, добијао је претње и затражио је полицијску заштиту.