Пуштен је у рад подморски кабал између Црне Горе и Италије. Симболично су систем притиском на тастер покренули председници Црне Горе и Италије Мило Ђукановић и Серђо Матарела.

- Велики је ово дан за две државе које је заувек спојило Јадранско море, а од данас још чвршће, оценио је Ђукановић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -
Немања (18) није дисао кад је рођен, морали су да га оживљавају, а данас је најбољи млади изумитељ на свету

Председник Матарела поручио је да је пројекат прави енергетски мост између ЕУ и Балкана, важно чвориште и за Италију и за Европу.


ДУЖИНА ПОД МОРЕМ 433 КИЛОМЕТРА Укупна дужина двосмерног кабла износи 455 километара, а дужина подморског дела је 433 километра. Уговор о повезивању Италије и Црне Горе енергетским каблом потписан је средином новембра 2010. године.

- Италија је уверена да је судбина свих земаља Балкана неодвојива. Пут којим је Црна Гора кренула ка ЕУ заслужује подршку и може бити подстицај и за друге земље у региону. Реализација овог пројекта представља подстицај даље добре сарадње – нагласио је Матарела.

Ђукановић је позвао потенцијалне инвеститоре из Италије као и из других земаља ЕУ да заједно раде на изградњи нових, одрживих извора зелене енергије и додао да ће поузданијем снабдевањем допринети и модернизација електро мреже.


- Данас, више него икада у историји, енергетска стабилност представља кључни елемент националне и међународне безбедности...Подморски двосмерни кабл обезбеђује Црној Гори лак и приступачан увоз електричне енергије, и омогућава да у пуној мери искористи предности позиције дела интегрисаног енергетског тржишта - навео је Ђукановић.


Подморска електро-енергетска конекција, нагласио је потом, није само енергетска спона Западне и Југосточне Европе већ представља изванредну демострацију идеје интеграције капитала, људи и визије.


Подсетио је и да вредност укупног пројекта са Транс-балканским коридором кроз Црну Гору износи око милијарду евра, а један је од најозбиљнијих подухвата у Европи у области електро-преносне инфраструцтуре.


Председница "Терне" која је реализовала пројекат Катиа Бастиоли истакла је да је за њих ово догађај од историјског значаја првенствено због јачања веза две државе.


- Иновативна инфраструктура у погледу еколошке одрживости, пресудна је за интеграцију тржишта електричне енергије, уверена је Бастиоли.


Према њеним речима неопходно је зацртати стратегију потпуне интеграције обновљивих извора, обезбедити сигурност приступа енергији по ниским ценама.


- С ове тачке гледишта инфраструктура између Црне Горе и Италије донеће бенефите обема државама – сматра Бастиоли.


Према оцени извршног директора "Терне" Луиђија Ферариса интерконекција Црне Горе и Италије биће покретачки импулс за низ могућности, свакако и за сигурније, ефикласније и одрживије интегрисано тржиште електричне енергије.