Српско културно и хуманитарно друштво „Морава“ из Штутгарта, главног града немачке покрајине Баден-Виртемберг, постоји тек 21 годину. Већ од свог оснивања, иако по броју чланова не спадају у велика удружења, „Моравци“ су се доказивали као врсни чувари српске културе, фолклора и песама али и као веома вредни хуманитарци. Организовали су или су узели учешћа у бројним хуманитарним акцијама, увек спремни да помогну људима у својој матици.

Наравно да су неке хуманитарне акције захтевале доста времена за припреме и провођење. Тако је то било и са акциjом доставе 50 инвалидских колица Дому за децу и омладину ометену у развоју у Ветернику, недалеко од Новог Сада.

„Морава“ је још пре годину дана сазнала да су поменутом дому потребна бројна инвалидска колица. То је био довољан разлог да челни људи Друштва одмах крену у акцију.

За време не тако давне посете председника „Мораве“ Небојше Антића и благајнице Љубице Пантић Дому у Ветернику, са руководством те установе договорена је донација и потписан је одговарајући уговор.

Одмах по повратку у Штутгарт кренула је акција набавке модерних инвалидских колица.

Из касе Друштва је издвојено 6.000 евра а око 2.500 евра је сакопљено од донатора на једној приредби.


Госпођа Вера Греговић, суоснивач „Мораве“ и дугогодишња председница јавно се захвалила службеницима Генералног конзулата Србије у Штутгарту као и генералном конзулу Божидару Вучуровићу на изузетној помоћи на сређивању потребне документације за ову пошиљку.

Рекла је да су им садашњи представници државе увек, у оквиру својих овлашћења и могућности, пружали помоћ за све хуманитарне акције и излазили им у сусрет - што ранијих деценија нажалост често није био случај.