Инспектор Европске фудбалске уније (УЕФА) Масимилијано Мићенци, задужен за сузбијање криминала у фудбалу, истакао је су Партизан и Црвена звезда због испада навијача ове сезоне оправдано санкционисани затварењем трибина у Лиги Европе.

Партизан је већ два меча у Хумској одиграо без присуства навијача, против Видеотона и кијевског Динама, а Црвена звезда је добила казну за дуел са московским ЦСКА, на шта се жалила.

- Казна зависи од истраге и оно што се догодило. Казне су пропорцијалне ономе што се догодило - рекао је Мићенци на конференцији "Фер плеј, фер лајф" која је данас одржана у хотелу Метропол у сарадњи Министарства омладине и спорта и Новинске агенције Тањуг.

Италијан се дотакао и нереда на последњем вечитом дербију када је на јужној трибини стадиона у Хумској дошло до великог сукоба навијача.

- Део навијача је дошао на утакмицу са намером да направи проблеме. Видео сам дешавања на основу слика и то није смело да се деси - додао је Мићенци.

Он није желео да коментарише затворске казне хулиганима, односно учесницима немилих сцена са меча Партизана и Црвене звезде.

Представник Европске фудбалске уније изјавио је и да државни органи и Фудбалски савез Србије морају заједно да раде на сузбијању хулиганства на стадионима.

- Веома је важно што сам у Београду да причамо о битној теми која је комплексна. Министарство унутрашњих послова у сарадњи са клубовима и ресорним организацијама мора да буде на високом нивоу, да заједно раде. На основу нашег искуства у неким државама то дало јако добре резултате - рекао је Мићенци.

Решење је види у томе да клуб и представник навијача морају да буду у спрези у случају могућих испада на трибинама, а потом да сва сазнања да доставе полицији.

- Представник клуба остварује контакт са навијачима и могу да скупљају податке о могућем насиљу. Такве податке морају одмах да се пошаљу полицији како би се спречили такве ствари. Фудбалски савез може да има значајну улогу и да санкционише такве ствари.

Према његовим речима, све лоше ствари могу да се промене, уз велику помоћ полиције и правосудних органа.

Милан Јанковић, директор за бренд и спонзорства компаније „СКС365 Малта“, каже да кладионице могу у многоме да помогну у решавању сумњивих утакмица.

- Можемо доста да помогнемо на решавању овог посла, самим тим што отварамо дијалог са надлежнима. Експанзија игара на срећу јесте присутна, а ја у име наше компаније могу да кажем да се боримо против намештања утакмица - рекао је Јанковић и додао да та компанија сарађује са ФИФА и УЕФА.

Чак смо, казао је, једном помогли и дали информацију са терена.

- То је прави пример како би требало да буде у Србији - каже Јанковић.

Испричао је да су им људи запослени у кладионицама, због сумње у реагуларност једне утакмице у Србији, послали информацију са терена на основу које је меч стопиран у тој компанији.

- Контактирали смо ФСС, а онда су је они проследили релевантним институцијама. Све је путања отвореног дијалога и морамо да будемо у том процесу. О ком се мечу ради је пословна тајна, а информација мора да се провери код надлежних органа. Не знам шта се на крају догодило - закључио је Јанковић.