ЧЕТИРИ од четири! Клубови из Србије први пут после сезоне 2008/2009, а други пут од осамостаљења, стопостоно су одрадили посао у својим првим мечевима у Европи. Руку на срце, противници Црвене звезде, Партизана, Радничког из Ниша и Спартака Ждрепчева крв били су клубови из много слабијих лига него што је наша - Спартакс (Летонија), Рудар (Црна Гора), Гзира (Малта) и Колерајн (Северна Ирска). Али радује бар чињеница да смо у осам мечева остварили шест победа и два ремија (Звезда и Спартак), примили само један гол (Спартак код куће) и оснажили за нијансу државни коефицијет.

Да би се причало о неком озбиљнијем повратку нашег клупског фудбала потребно је да и у другом колу квалификација квартет оствари успех. И док се од Црвене звезде и Партизана очекује да прођу литванске клубове Судуву и Тракаи, јер су објективно фаворити, Раднички из Ниша у мечу против Макабија из Тел Авива (Израел) и поготово Спартак у двомечу са Спартом из Прага (Чешка) су аутсајдери. Тако је бар на папиру. Било би одлично кад бисмо направили “три од четири”, а искрено сензационално ако би се сви наши тимови нашли у трећем колу квалификација.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: У ПОНЕДЕЉАК ЖРЕБ ЗА ТРЕЋЕ КОЛО КВАЛИФИКАЦИЈА ЗА ЛШ И ЛЕ: Ево потенцијалних ривала српских клубова

Када погледамо четири последње сезоне, кад је шампион стартовао од другог кола (фактички првог) квалификација за Лигу шампиона, а остали од првог кола квалификација за Лигу Европе, два пута смо после првог кола имали успешност “три од четири” (2015/2016. и 2016/2017), а само прошле године половичан успех, јер су на старту испали Војводина и Младост Лучани. Парадокс је да је у сезони 2015/2016. на старту кикснула Црвена звезда (Каират 0:2, 1:2), а годину касније Партизан (Заглебје 0:0, 0:0 - 4:3 пен.).

Треба се подсетити сезоне 2008/2009, кад су четири наша клуба - Партизан, Црвена звезда, Војводина и Борац - прошла прве препреке, са једном разликом да су због система такмичења то учинила у различитим колима квалификација. Црно-бели су тада у другом колу квалификација за Лигу шампиона елиминисали азербејџански Интер, Војводина је у првом колу била боља од азербејџанског Олимпика, Борац од молдавске Дачије, док је Црвена звезда у другом колу избацила после драме кипарски АПОЕЛ. Тада смо остварили три победе и пет ремија, али против јачих противника.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: УЕФА КАЗНИЛА ЗВЕЗДУ: Без навијача у Литванији

ЗВЕЗДА ДАНАС ЧЕКА РИВАЛА
ЦРВЕНА звезда ће данас од 12.00 у Ниону добити потенцијалног противника у трећем колу квалификација за Лигу шампиона. Црвено-бели су због клупског коефицијента у слабијем шеширу.

ПОВЛАШЋЕНИ
Салцбург (Ауст.)
Лудогорец (Буг.)/Видеотон (Мађ.)
Селтик (Шко.)/Розенборг (Нор.)
Легија (Пољ.)/Спартак Тр. (Слк.)
Астана (Каз.)/Митјеланд (Дан.)
Кукеши (Алб.)/Карабаг (Азер.)

НЕПОВЛАШЋЕНИ
БАТЕ Б. (Блр.)/ХЈК Хелсинки (Фин.)
Динамо З. (Хрв.)/Бершева (Изр.)
Шкендија (Мак.)/Шериф (Мол.)
Клуж (Рум.)/Малме (Шве.)
Ц. звезда (Срб.)/Судува (Лит.)
АЕК (Грчка)
* Мечеви 7/8. августа и 14. августа

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: НАРЕДНИ ПАРТИЗАНОВ РИВАЛ СТИЖЕ ИЗ ЛИТВАНИЈЕ: Тракаи постоји тек 13 година

ПАРТИЗАН, РАДНИЧКИ И СПАРТАК ПОВЛАШЋЕНИ
СВА три наша представника у квалификацијама за Лигу Европе биће повлашћена у данашњем жребу за треће коло квалификација, које ће се у Ниону обавити од 14.00. Црно-бели су у првом шеширу због свог коефицијента, а Нишлије и Суботичани на основу коефицијента њихових ривала, фаворита Макабија из Тел Авива и Спарте из Прага.
УЕФА жреб је опет полудиригован, јер ће направити пет група, четири по 10 и једну од 12 парова, па ћемо видети да ли ће наши клубови избећи најтеже ривале, као што су Басакшехир (Турска), Брондби (Данска), Вијетсе (Холандија), Луцерн (Швајцарска), Лех (Пољска)...

2008/2009.
2. коло кв. ЛШ
Интер (Арз) - Партизан 1:1, 0:2
1. коло кв. УЕФА куп
Војводина - Олимпик (Азр) 1:0, 1:1
Дачија (Мол.) - Борац 1:1, 1:3
2. коло кв УЕФА куп
АПЕОЛ (Кип.) - Ц. звезда 2:2, 3:3

2018/2019.
1. коло кв. ЛШ
Спартакс (Лет.) - Ц. звезда 0:0, 0:2
1. коло кв ЛЕ
Рудар (ЦГ) - Партизан 0:3, 0:3
Спартак ЖК - Колерајн (С. Ир.) 1:1, 2:0
Раднички Н. - Гзира (Мал.) 4:0, 1:0