СРБИЈА је освојила и Русију (2:1), младу селекцију само сулуд сплет околности у наредна два кола неће одвести на Европско првенство у Италију, јер их практично дели бод, а оба меча, са Аустријом и Јерменијом, играју код куће.

"Орлови" су уз Француску једина селекција са стопостотним учинком у квалификацијама, играли су сваки меч ангажовано, дисциплиновано, достојанствено и на победу, враћали се као у Нижњем Новгороду из минуса и увек на крају подигнутих руку напуштали терен. Али, ова генерација има и свог генерала, "орла" над "орлићима", тренера, педагога, "тату" - селектора Горана Ђоровића.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: "ОРЛИЋИ" ЛЕТЕ НА ПРВЕНСТВО ЕВРОПЕ: Млада репрезентација Србије славила после преокрета у Русији

Скромни човек, али очигледно великог знања, јасне визије, са тимом сарадника и искуством једног сталоженог Радмила Иванчевића, прошао је квалификације са више од 30 играча. Али, не зато што је лутао, већ зато што је само у стартна три меча имао најјаче адуте: Николу Миленковића, Немању Радоњића, Марка Грујића, Сашу Лукића и Андрију Живковића, а остатак квалификација изнео са играчима из земље.


Питали су се многи како ће то: Лутовац, Денић, Златковић, Месаровић, Ступаревић, Марковић, Ранђеловић и остали заменити много познатије играче. Једини дилему није имао Ђоровић. У сваком мечу "орлови" су били екипа, иако никад састав није био исти (проблем биле и повреде), тактички доследна, дисциплинована у којој се знало како се напада, како се брани. Знали су циљ и како до њега да дођу. Ђоровић се није жалио ни пред један меч и увек је говорио "Србија ће играти у најјачем саставу". Какав год био. Његов ауторитет, знање, победнички став препознали су и играчи. Играли су са ауторитетом, дајући максимум, поштујући план стручног штаба. И све им се вратило.

- Честитке момцима, показали су како се бори за дрес Србије, и не само у мечу против Русије, већ током целих квалификација. Показали су тимски и индивидуални дух, карактер вредан великих резултата. За њих нема изгубљене лопте, дуела, спремни су да падну и одмах се дигну, да се боре до последњег даха. Тако је било и сада када су се вратили из минуса. Одиграли смо добру утакмицу против великог противника - рекао је Ђоровић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Селектор Ђоровић : Успех посвећујемо нашем Горану Буњевчевићу!

И није се опустио иако му је потребан бод у октобарска два меча код куће против Аустрије и Јерменије.

- Желимо до краја да будемо на висини задатка, ја кажем увек у складу са захтевима које тражи дрес Србије. Свако ко обуче овај дрес мора бити свестан његове тежине, а ови момци то знају. Зато се и радују - истакао је Ђоровић, који је од 1994. до 2001. са истим поносом носио дрес Југославије 49 пута.

Ђоровић је доказао да је прави човек на правом месту.

УСПЕХ ПОСВЕЋЕН БУЊЕВЧЕВИЋУ
СЕЛЕКТОР Горан Ђоровић није пропустио да подсети какав је значај за њега и екипу имао трагично преминули спортски директор Горан Буњевчевић.
- Ову победу, верујем и пласман на ЕП, посвећујемо покојном Горану Буњевчевићу, великом човеку и сјајном директору, особи која ће заувек бити у нашим срцима. У њему смо од првог дана имали велику подршку и заједно смо много тога прошли. Овог успеха не би било без њега који нас је довео и омогућио да се данас сви радујемо - поручио је Ђоровић још у Нижњем Новгороду.

ГРУПА 7
8. коло
Македонија - Јерменија3:3 (1:0)
Русија - Србија 1:2 (0:0)
Гибралтар - Аустрија 0:5 (0:1)
1. СРБИЈА 8 8 0 0 23:5 24
2. АУСТРИЈА 8 6 0 2 22:5 18
3. РУСИЈА 8 5 1 2 18:9 16
4. ЈЕРМЕНИЈА 9 2 2 5 9:16 8
5. МАКЕДОНИЈА 8 1 1 6 10:18 4
6. ГИБРАЛТАР 9 1 0 8 1:30 3