ПОБЕДЕ, трофеји, емоције, голови, славља и велика очекивања. Све је стало у 2018. годину, коју су у фудбалској Србији обележили први стрелац репрезентације и енглеског Фулама Александар Митровић и тренер Црвене звезде Владан Милојевић.

Фудбалски савез Србије је данас у београдском хотелу "Краун плаза", на својој традиционалној свечаности, уручио две "Златне лопте" - фудбалеру и тренеру који су обележили годину на измаку. Митровић је својим головима, уз обилату помоћ саиграча одвео "орлове" после осам година на Светско првенство. Русија је била прилика за корак више, али је фалило мало спортске среће, али и судијске правде да Србија остане мало дуже на највећем такмичењу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Митровић: Са Кокезом на челу ФСС српски фудбал се враћа где му је место

СЕЋАЊЕ НА БУЊЕВЧЕВИЋА У ГОДИНИ коју су обележили успеси "А" тима, али и многих млађих селекција, у ФСС су се присетили и најтужнијег тренутка. - По повратку са Мундијала, 28. јуна смо остали без нашег Горана Буњевчевића који је изузетно значио за нашу организацију - рекао је председник ФСС Славиша Кокеза.

Владан Милојевић је, с друге стране, са Звездом направио скоро немогуће. Освојио је нову титулу са црвено-белима, после 26 година са њима дочекао европско пролеће и одвео их први пут у Лигу шампиона. Мало ли је за годину у којој су репрезентација и Звезда ставили печат на фудбалски календар који броји своје последње дане у 2018...

- Хвала Фудбалском савезу Србије на овом значајном признању. Ми у Звезди можда још нисмо ни свесни шта смо направили 2018. године. Будућност је кратковида. Како време буде одмицало, тек ћемо постати свесни. Имамо јако велику обавезу да поновимо ово и следеће године, и зашто да не направимо још већи успех него сад - рекао је Милојевић захваљујући се на награди.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Митровић: „Златна лопта” је круна каријере, најлепше је кад те цене код куће

Зна Милојевић коме иду највеће заслуге и за његову "Златну лопту".

- Морам да захвалим играчима и стручном штабу, људима у клубу. Даноноћно смо радили. Ово је потврда заједничког рада и доказ колико је значајна била 2018. година за све нас у Црвеној звезди - додао је Милојевић, са којим су на доделу награда дошли сви челници клуба.

Александар Митровић је из Лондона пожурио у Београд по награду коју је головима и асистенцијама обележио и у дресу Србије и Фулама.

- Испратили су ме на овај пут из клуба са много честитки. И њима значи ова "Златна лопта", а ја желим да се захвалим селекторима, саиграчима и председнику ФСС Славиши Кокези. Знамо ми најбоље колико смо учинили да одемо на Мундијал у Русију, да Лигу нација завршимо као први на табели. Пред нама је још много изазова - рекао је Митровић, који је у друштву супруге Кристине блистао од среће на церемонији.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Милојевић: Још нисмо свесни шта смо направили, пробаћемо да будемо још бољи

Трофеј тежак скоро 20 килограма ипак остаје у Србији, неће пут Енглеске.

- Не знам како би ме са овим пехаром пустили у авион. Трофеј ФСС иде мојој кући у Смедерево. Тамо ће да нађе своје посебно место - додаје Митровић.

Година на измаку је незаборавна за Митровића. Изборио је са Фуламом пласман у Премијер лигу, ослободио се баласта црно-белих из Њукасла, са Србијом је догурао до Мундијала...

- Ово ми је једна од најлепших, најдражих индивидуалних награда у каријери. Лепо је да те цене тамо где играш, у земљама, у клубовима у којим играш, али нема ништа лепше кад знаш да те твоји људи у твојој земљи цене и поштују, виде рад и труд који улажеш. Заиста је ово посебан тренутак у мојој каријери - каже Митровић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Матић: Играчи морају да преузму одговорност

На питање да ли се чује са претходним тренером Славишом Јокановићем и каква је сарадња са актуелним шефом Клаудијом Ранијеријем, Митровић уз осмех каже:

- За Јокановића, знам, неће бити зиме. Сада се одмара, а ускоро ће да нађе неки нови клуб. Са новим шефом, који је већ оставио дубок траг у Премијер лиги, све иде како треба. Трудимо се да изађемо из резултатске кризе.

ДОДЕЛА БЕЗ КРСТАЈИЋА
ИНТЕРЕСАНТНО је да је на додели "Златне лопте" Владану Милојевићу и Александру Митровићу био приметан изостанак једног врло значајног тренера. Наиме, са свечаности је изостао селектор Србије Младен Крстајић, који се још опоравља после операције носа.