УЕФА чини све како би спречила стварање затворене европске суперлиге за великане и због тога жели да Лигу шампиона што је могуће више прилагоди жељама богатих и моћних. Зато је осмислила план реорганизације од сезоне 2024/2025, о коме би требало да се расправља, а који малима оставља само четири визе за елитно такмичење УЕФА.


Број учесника би остао исти (32), али би тимови били подељени у четири групе по осам, а не у осам по четири као до сада, што доноси већи број утакмица у тој фази. Даље би ишле по четири екипе (укупно 16) и до краја би се за титулу играло по неизмењеном нокаут систему. Клубови који не прођу ушли би у неку врсту плеј-аута, тако да би осам најлошијих испало из ЛШ.

У сезони после те, 2025/2026, 24 најбоље екипе (све осим осмерца који испадне) би поново играле ЛШ, без обзира на пласман у домаћим првенствима. Остатак би попунили полуфиналисти Лиге Европе (четири тима), и кроз квалификације, у којима би требало да учествује и првак Србије, дошла би још четири клуба из "малих" фудбалских земаља.

Прочитајте још Владари са Острва

Ове сезоне је, рецимо било шест виза за оне који играју квалификације, а међу њима је била и Црвена звезда, док је претпрошле године било десет места.

Промењена би била и Лига Европе, у којој би уместо садашњих 48 била 32 учесника, али би зато постојало и треће такмичење, нешто као најнижи ранг, са 64 клуба.

ВИКЕНД ЗА ЕЛИТУ?
ПОСТОЈИ и идеја да се утакмице Лиге шампиона играју викендом, а да мечеви националних првенстава буду на програму радним данима. То неће ићи глатко, јер се Премијер лига Енглеске већ успротивила и најавила да неће дозволити тако нешто.