ТРИ и по године успешног рада Љубише Тумбаковића и планова које је ковао са председником ФСЦГ Дејаном Савићевићем распршили су се у петак увече када је код Тумбе прогворило срце и чврста одлука да репрезентацију Црне Горе не води у квалификационом мечу за ЕП против тзв. Косова. Дан након што су "соколи" ишчупали бод против Приштеваца (1:1) Тумбу пола Црне Горе куди, а пола хвали. Као и Мирка Иванића и Филипа Стојковића.


- Моја одлука је била да не играм по цену да никада више не обучем дрес црногорске репрезентације - кратко је изјавио Иванић, додајући да исто мишљење дели и Стојковић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПОСЛЕ БОЈКОТА УТАКМИЦЕ СА ТЗВ. КОСОВОМ: Љубиша Тумбаковић одлази!


Уследила је хитна седница Извршног одбора ФСЦГ која је одржана касно у ноћ и епилог - смена искусног стратега.


- Чланови ИО ФСЦГ донели су једногласну одлуку о смени досадашњег селектора националне селекције Љубише Тумбаковића због одлуке да не води екипу на поменутој утакмици, што представља непријатно изненађење и кршење професионалних обавеза дефинисаних уговором. Такође, Извршни одбор је одлучио да меч националног тима са Чешком са клупе предводи тандем Миодраг Џудовић и Драгоје Лековић, наводи се у саопштењу.


Чланови ИО жале што су, како кажу, притисци из појединих кругова учинили да у мечу против Косова не наступе Филип Стојковић и Мирко Иванић. У Подгорици се прича да су Тумба и њих двојица поклекли притисцима који су, наводно, минулих дана стизали из Београда од стране навијачких фракција, а све са циљем - да не играју за црногорску селекцију у мечу против тзв. Косова.


Тешко је било након свега контактирати са неким из врха ФСЦГ, па и самим актерима овог догађаја. У националној фудбалској асоцијацији жале због свега што се десило, а нарочито што су тешка срца одлучили да Тумбаковићу откажу верност.


- Нажалост, политика се уселила у спорт. Тумба је овде оставио неизбрисив траг. Имали смо планове, али ево, то је сада већ прошлост. Једино што му замерамо јесте што нам овакву одлуку није саопштио када је завршен жреб, и када се знало да ће Црна Гора играти са Косовом. Тада је рекао да му је та утакмица "ноћна мора" и ништа више. Пред сами почетак утакмице били смо доведени пред зид, и то је оно преко чега се није могло - казали су, за "Новости", поједини чланови ИО ФСЦГ, не желећи да саопштавају своја имена.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: КВАЛИФИКАЦИЈЕ ЗА ЕП: Реми Црне Горе и тзв. Косова, Шпанци убедљиви, Пољаци сигурни


Неколико дана пре утакмице чаршија у Подгорици је прогнозирала да ће Тумба пре ове утакмице дићи сидро, и да ће поред Иванића и Стојковића, утакмицу бојкотовати још Марушић, Јанковић и Косовић. Тумба је добио отказ, али је неизвесно какву ће судбину добити двојица фудбалера.


Медији у Црној Гори овакву одлуку Стојковића и Иванића оцењују као "издају тандема из Бачког Јарка и Ћуприје". Наводе да се Црна Гора припремала за утакмицу са тзв. Косовом, али су ствари отишле у другом смеру - нефудбалском, оптерећеном најприземнијом балканском шовинистиком политиком. Било је и оних који су навели да ради о фудбалском мечу Монтенегра (а не Црне Горе) "која братски дочекује лажну државу Косово", и да је то само наставак бруталне издаје традиционалне Црне Горе и предака од стране актуелног режима.


ТУМБА ЗА "НОВОСТИ": НЕМАМ КОМЕНТАР

ПРИЧА је завршена и званично, пошто је Фудбалски савез Црне Горе одлучио да раскине сарадњу са селектором Љубишом Тумбаковићем (66). Партизанов најтрофејнији тренер остаће у Подгорици још неки дан, а о свему што се догодило и због чега је напустио кормило, да ли је било притисака на њега и фудбалере Црвене звезде Филипа Стојковића и Марка Иванића није (бар засад) желео да прича:

- Не бих ништа да коментаришем - поручио је, за "Новости", Тумбаковић из црногорске престонице.