Нови тренер Јувентуса Мурицио Сари рекао је да је долазак у тај фудбалски клуб круна његове дуге и тешке каријере.

- Јувентус ми је пружио прилику и то је круна моје каријере, од које је 80 одсто било изузетно тешко. Мислим да сам поштовао свакога и давао сам све од себе, у сваком клубу - рекао је Сари на конференцији за новинаре у Торину.

Сари је у четвртак представљен као нови тренер црно-белих, са којима је потписао трогодишњи уговор.

- Не ради се о раду у једном сегменту, очигледно, мој фудбал је другачији. Морам да схватим колико мојих идеја могу да применим и да то буде продуктивно. Морам да освојим више бодова, а не мање, користећи своју филозофију. Све је у равнотежи, шта је до тактике, а колико до онога што остављамо фудбалерима - рекао је Сари.

- Ако мене питате, волео бих да Пјанић пипне лопту 150 пута по утакмици. Међутим, све је у равнотежи и различитим карактеристикама. Намеравам да дам мојим играчима више слободе у завршници, где играчи могу више да импровизију.

Сари је на клупи заменио Масимилијана Алегрија, који је освојио пет узастопних титула у Италији, али није успео да тријумфује у Лиги шампиона, упркос пласману у два финала.

- Знамо да није лако освојити све што је он освојио у последњих пет година. Његови резултати били су изванредни - навео је Сари и рекао да је напустио Челси после једне сезоне, пошто је "морао да се врати у Италију".

Пре тога био је тренер Наполија, великог Јувентусовог ривала. У Напуљу су га многи назвали издајником, пошто је прихватио посао у Јувентусу.

- Неке поруке су ми фудбалери послали, уз другачији тон и поглед на професију. Понекад играчи кажу ствари које се уклапају у средину у којој су. Био сам три године у Наполију и из поштовања сам одлучио да одем у иностранство (Челси). Због потребе да се вратим у Италију, добио сам понуду од Јувентуса и то је то. У свом животу сам свакога поштовао и давао сам 110 одсто у сваком клубу. Исто ћу да радим и за ове боје, не могу више од 110 одсто. Моји избори су логични и нема потребе писати роман око тога - рекао је Сари.

Његов систем игре привлачио је много коментара у Премијер лиги.

- Претходних година форсирао сам 4-3-3, али систем 4-3-3 је у Челсију много другачији од оног у Наполију. Морали смо да пратимо карактеристике Едена Азара, пошто је могао да промени утакмицу, али је његово присуство, такође, утицало на одбрану, на чему смо морали да радимо. Пре овог система, дуго сам форсирао 4-3-1-2, видећемо - рекао је Сари.

- Дошао сам јуче, Алексу Фергусону је требало 20 година да наметне свој стил у младим категоријама и у сениорској екипи. Волео бих то да урадим, али то би био веома, веома дуг процес. Мислим да нисам довољно млад да останем овде дуго као што је Фергусон у Манчестер јунајтеду.

На одлуку да прихвати понуду Јувентуса утицало је то што је управа клуба била одлучна да га доведе.

- Када ме је Јувентус контактирао, сезона је била у јеку. За 30 година рада, никада нисам видео да је један клуб толико одлучан да доведе неког тренера и то ме је убедило. Никада нисам видео да је толико директора одлучно у намери да доведу једног тренера. Били су одлучни, уверени и уједињени у њиховом избору - додао је Сари.

Италијански медији навели су да ће Сари добити велики бонус ако освоји Лигу шампиона са Јувентусом.

- Јувентус ће ићи на освајање тог трофеја, али такође, има осам или девет екипа које су у истој ситуацији. Осећам већу одговорност освајања трофеја у Италији - рекао је Сари.