ФУДБАЛ данас не игра много мајстора. Фудбал данас игра много новца! Ко се не слаже са констатцијом оних који на неки стари фудбал гледају са носталгијом, нека погледају цифре у еври а које су до сада, у летњем прелазном року потрошили клубови из пет најјачих европских лига, из Енглеске, Немачке, Италије, Шпаније и Француске.

До данашњег дана је "пукло" већ скоро три милијарде евра, тачније, две милијарде и 895 милиона, а од тога је у Шпанији већ потрошено 905,4 милиона, а одмах за њима следе Енглези са 661,6 милиона евра, Италијани са 606,2 милиона, Немци са 526,8 милиона и Французи са 198 милиона потрошених евра. Наглашавамо: до сада!

Све су прилике да је ово тек половина онога што фудбалскиу летњу пијацу очекује до краја прелазног рока, а он се, на пример, у Енглеској званично завршава 8. августа када се очекује да ће одјекнути неке од најатрактивнијих "бомби".

КАКО ЈЕ БИЛО НЕКАДА? УПОРЕЂУЈУЋИ ово данашње и неко старо време, ево висине најзанимљивијих трансфера у историји фудбала: Јохан Кројх је 1973. године из Ајакса прешао у Барселону за два милиона долара, Ерик Кантона је 1992. године из Лидса прешао у Манчестер јунајтед за 1,5 милиона долара, Дијего Марадона је 1994. године из Барселоне у Наполи стигао за 11,3 милиона долара,а Кристијано Роналдо је из Спортинга у Манчестер јунајтед 2003. године дошао за 21 милион долара.

Тренутно се сви питају да ли ће и где Нејмар из Пари Сен Жермена или Пол Погба из Манчестер јунајтеда. Врата Реал Мадрида или Барселоне су им одшкринута, или широм отворена. Нејмар је, да подсетимо, процењен на 220 милиона евра, Погба на 150 милиона, па ко воли нек' изволи...

Дода ли се овоме да је Барселона довела Антоана Гризмана из Атлетико Мадрида за 120 милиона евра, да ће Герет Бејл можда из Реал Мадрида у Манчестер јунајтед , Кину или назад у Тотенхем за 80 милиона, јасно је да је пред нама скоро месец дана врхунског "ценкања" и куповине и продаје која се у осносу на нека друга времена данас граничи са класичном бахатошћу.

Према проценама реномираног сајта "Трансфермаркт" који скоро у цент бележи тренутну цену сваког фудалера на планети, урађена је и прогноза ко ће колико потрошити до краја прелазног рока.

Тако је наведено да ће Шпанци потрошити још 602 милиона евра (укупно 1,567 милијарди евра, уз већ обављене трансфере), Енглези још 329,4 милиона (укупно 985 милиона), Италијани још 462,9 милиона (укупно 1,059 милијарди евра), Немци још 320 милиона (укупно 846 милиона) и Французи још 392,2 милиона (укупно 590,2 милиона).

Када се подвуче црта, овог лета ће на фудбалској пијаци у пет најјачих лига бити потрошено четири милијарде, 987 милиона и 500.000 евра. Па, да видимо да ли ћемо тако добар фудбал да гледамо и следеће сезоне.