ДЕБАКЛ против Португалаца (2:4) и уверљив тријумф Украјине у Виљнусу од 3:0 (Зинченко 7, Марлос 27, Малиновски 62), обукли су нас у кожу тоталних аутсајдера у преосталом делу такмичења у Групи Б квалификација за ЕП. Како ствари стоје, Србија неће успети да освоји једно од два прва места, чак ни уколико оствари све четири победе до краја (Луксембруг на страни и код куће, Литванија у гостима, Украјина у Београду), пошто тренутно имамо тек четири поена.


Ако будемо имали стопостотан учинак у завршници, сакупићемо 16 бодова, а Украјинци већ имају 13. Пуленима Андреја Шевченка је практично довољан тријумф над Литванцима 11. октобра у Харкову да нам буду недостижни, осим у случају да изгубе и од Португалаца пред домаћим навијачима, али и од нас са 0:5 или шест голова разлике. Јер, у Лјвову су нас добили 5:0, а скор у међусобним дуелима је превага уколико две екипе имају исти број бодова (други параметар је гол-разлика).

Прочитајте још Лазовић: Болан пораз, удаљени смо од ЕП

И Португалци имају отворен пут ка ЕП, остала су им четири меча са недораслим ривалима, Луксембургом и Литванијом, као и гостовање Украјини. Са 12 поена против "малих", дошли би до бројке од 17, коју ми не можемо ни у теорији да досегнемо. Двобој са Украјинцима за њих тако није уопште кључни.

Дакле, ако Луксембург и Литванија не буду правили чуда против Украјине и Португалије, Србија ће морати визу за ЕП да тражи преко баража Лиге нација. Тамо би нас за почетак чекао у полуфиналу дуел са Норвешком у гостима, уколико и "викинзи" оману у квалификацијама.