ПАРТИЗАН и Црвена звезда ће сутраодиграти најскупљи дерби у историји, што је, додуше, највише резултат великог уплива новца у фудбал на глобалном нивоу и постављања неких нових финансијских стандарда. Према проценама специјализованог сајта "Трансфермаркт", уочи окршаја у Хумској комплетан играчки кадар црно-белих вреди 26,73 милиона евра, а црвено-белих више него дупло - 57,95. Када се све сабере, вечити ривали заједно достижу бројку од 84,68 милиона евра.

У редовима домаћег тима по тржишној вредности је неприкосновен играч који је последњи стигао у клуб, Лазар Марковић. Крилни нападач који се после шест година вратио у старо јато процењен је на четири милиона евра, и на друго место спустио десног бека Немању Милетића (2,75). На заједничкој листи десет најскупљих чланова наших најтрофејнијих клубова, само су њих двојица представници екипе тренера Саве Милошевића.

Водећи у Звезди по том параметру, али и генерално у нашем првенству је Марко Марин, уз чије име стоји пет милиона евра. Иза креативног везисте, другу позицију са Марковићем деле центарфор Милан Павков и новајлија, бочни офанзивац Раџив ван ла Пара (по четири). Пре Милетића, који је девети у генералном пласману, налазе се још четворица изабраника тренера Владана Милојевића, шпиц Ричмонд Боаћи (3,5 милиона), дефанзивац Милош Дегенек (3,25) и поравнати голман Милан Борјан и леви бек Милан Родић (по три). Друштво "топ 10" затвара Душан Јованчић, играч средине терена Звезде са 2,5 милиона евра.

Будући да по гледишту "Трансфермаркта" квалитет није најбитнији, већ су важан фактор и године, нижа вредност од онога колико значе и показују на терену стоји уз Владимира Стојковића, Бибраса Натха и Зорана Тошића. Голман Партизана (36) по тој процени кошта 700.000 евра, пет година млађи израелски репрезентативац, двоструки стрелац против АЗ Алкмара, два милиона, а 32-годишњи Бамби 1,75. Код Звезде је необична чињеница да је стандардни десни бек Марко Гобељић (1,75), иза Милана Гајића, фудбалера на истој позицији, који практично не игра (2).

ДОМАЋИ - СТРАНЦИ 5:5

МЕЂУ десет највреднијих играча у редовима вечитих, по петорица су српски фудбалери и странци (Борјан брани за Канаду, Дегенек игра за Аустралију, Марин је бивши немачки репрезентативац).

У "топ 10" по вредности, тако, нема неколико појачања Партизана и Звезде из иностранства, Асана (1,5 милиона евра), Садика (1,4), Суме (0,6), Жандера (0,4), Гарсије (2), Томанеа (2), Кањаса (1,25).


ПРВИХ ДЕСЕТ

1. Марин (Ц. звезда) 5

2-4. Марковић (Партизан) 4

2-4. Павков (Ц. звезда) 4

2-4. Ла Пара (Ц. звезда) 4

5. Боаћи (Ц. звезда) 3,5

6. Дегенек (Ц. звезда) 3,25

7/8. Борјан (Ц. звезда) 3

7/8. Родић (Ц. звезда) 3

9. Милетић (Партизан) 2,75

10. Јованчић (Ц. звезда) 2,5

о По "Трансфермаркту", у милионима евра