СЕЛО Грошница код Крагујевца већ данима тресе фудбалска грозница. Њихова Водојажа игра, како кажу, историјску утакмицу са једним од најтрофејнијих српских клубова, славним Партизаном. Све је у овом шумадијском селу подређено том догађају. Спремају се да достојно дочекају великог ривала у такмичењу за Куп Србије.

- Није то мала ствар. Није реч о пријатељској утакмици, па да неко каже како је "нешто ишло преко везе". Ми смо се изборили, а срећа је хтела да малом сеоском клубу у госте дође баш Партизан - причају житељи Грошнице.

ПОЈАШЊАВАЈУ да су се играчи Водојаже, која се такмичи у Шумадијско-рашкој зони, на спортском терену, међу бројним, доста јачим и значајнијим клубовима, изборили да играју у шеснаестини финала Купа Србије.

- Због значаја противника, то је велики, и не само спортски догађај за наше мало место и наш клуб. Овим се уписујемо у спортску историју Србије - усхићено прича Милош Ђурковић, председник ФК Водојажа, и подсећа да је уз играче, најзаслужнији за овај успех бивши тренер Драгослав Ристовић.

Од тренутка када је жребом одређено да Партизан игра са Водојажом, у селу су сви на ногама.

Прочитајте још - Милошевић: Нећемо ићи грлом у јагоде, три бода имају велики значај

Кључно зборно место управе клуба, а то је десетак ентузијаста и заљубљеника у фудбал, и углавном је у дворишту Милорада Перовића, директора стадиона, чија је кућа тик уз стадион. О утактици и самом "окршају" са Партизаном мудро ћуте. Уз понеку чашицу добре шумадијске ракије, данима утврђују детаље и начине за што бољу организацију меча.

- Најважније нам је да достојно угостимо великог ривала и да све прође у најбољем реду - каже Жарко Стевановић, члан управе.

ЗНАЧАЈ Велики је успех што је мали сеоски клуб успео да се избори и у Грошницу доведе велики Партизан на једну званичну утакмицу, каже Раде Ђорђевић, председник Фудбалског савеза Крагујевца. То је, додаје, значајно за комплетан крагујевачки спорт. У селу причају да тог дана вероватно неће радити ни сеоска школа. Деца листом желе на утакмицу, моле родитеље и директора школе да им то дозволи.

ТОГ 9. октобра све, кажу, мора да блиста. Економ Стеван Костић, иначе пензионер, сређује опрему за играче, гланца машину за шишање траве на стадиону. Онда косилицом крене преко по ко зна који пут уређиваног травњака.

- Свака травка мора бити иста, све на свом месту, код мене не сме бити пропуста. Ма, нигде не сме бити пропуста, људи, у госте нам долази Партизан - каже Стеван.

У овом селу кажу да Партизан ту има бројне навијаче. Воле, кажу, Партизан, али ће сви здушно навијати за своју Водојажу. Грошничани су у једном сложни. Ко год да победи на фудбалском терену, они су, само због гостовања великог клуба - победници.


ПРОДАЛИ ПШЕНИЦУ, КУПИЛИ ЛОПТУ

Фудбалски клуб Водојажа основан је 1943. године и од тада активност клуба никада није престајала.

- Прву лопту купили су од продаје пшенице, која је те тешке ратне године добро родила - прича Жарко Стевановић, упућен у историју клуба.