Међународна фудбалска федерација (Фифа) саопштила је данас да је њена инспекцијска посета Ирану показала да нема "оперативних препрека вредних пажње" да се Иранкама укине 40-годишња забрана уласка на стадион.

После састанка владиних званичника Ирана и званичника Фифе, светска кућа фудбала навела је да ће радити са Фудбалским савезом Ирана да, осим на утакмице у квалификацијама за Светско првенство, женама буде дозвољено да уживо гледају и утакмице домаће лиге.

Од Исламске револуције 1979. године женама је забрањено да на стадионима гледају утакмице мушких екипа, а председник Фифе Ђани Инфантино недавно је рекао да Иран ;мора да дозволи женама улаз на стадион.

Фифа жели укидање забране, која крши међународне фудбалске статуте о забрани дискриминације. Светски медији додатно су обратили пажњу на ту забрану после смрти 29-годишње Иранке, која се почетком месеца запалила испред суда када је сазнала да ће можда ићи у затвор, пошто је у марту покушала да уђе на стадион.

Она је покушала да се преруши у мушкарца, носила је перику и широку одећу, када је зауставила полиција. Провела је три ноћи у затвору пре него што је пуштена док суд не донесе одлуку.

Иран ће 10. октобра у Техерану играти против Камбоџе, у квалификацијама за Светско првенство.

Инспекција Фифе обухватала је и "међународне односе, безбедност и питања везана за улазнице". Иранским званичницима пренет је "чврст и јасан став Фифе да женама треба дозволити улаз на стадион" и да се улазнице морају продавати свима који желе да присуствују утакмицама.