У ЦРВЕНОЈ звезди су дубоко незадовољни игром екипе у 161. дербију, најављене су и озбиљне анализе због тога. Поред оштрих критика на свој рачун и судије Јовановића, генерални директор црвено-белих Звездан Терзић изнео је оптужбе на рачун руководства Партизана да "трују народ да је Звезда мезимац државе", поручио "да је гол код 0:0 био чист"...

- Честитке играчима и стручном штабу Партизана. Више су желели победу, ушли са много страсти и мислим да су били мање лоши од нас. Дубоко сам незадовољан игром Црвене звезде, предстоји нам озбиљна анализа зашто је тако. Недопустиво је да наш тим, најбољи у последњих 25 година, у који смо уложили 30 милиона евра, за обештећења 10, на плате 15 и још пет на бонусе, одигра тако лоше. Свесни смо да се у Европи свуда улаже велики новац. Ако желимо да побеђујемо Салцбург, Копенхаген, Јанг бојс, морамо да улажемо и ми да бисмо оправдали жеље навијача. Сматармо да имамо два тима, оба једнако квалитетна и способна да освоје титулу. Зато нема оправдања како су играли у последњим дербијима. Користим прилику да се извиним свим навијачима Звезде - истакао је Терзић на ванредној конференцији за медије.

То је, по Терзићевом мишљењу, само једна страна медаље, а друга је реакција навијача Партизана, која је била агресивна, недолична и неспортска.

ЗЛОУПОТРЕБЉАВАЈУ И ВУЧИЋА ТЕРЗИЋ је нагласио да у Партизану извлаче специфичну корист из навијачког опредељења прредседника Србије. - Већ дуго на један перфидан начин злоупотребљавају чињеницу да председник Александар Вучић не крије да је навијач Црвене звезде и притискају све време, да држава мора скоро да се правда да Звезда није у повлашћеном положају - истакао је Терзић.

- Мислим да руководство Партизана у последњим месецима, па и годинама, на перфидан начин трује овај народ да је Звезда мезимац државе и ФС Србије, као и да они који су на власти чине све да униште Партизан. Недопустиво је да председник Партизана Милорад Вучелић не осуди агресивно и неспортско понашање навијача, иако је седео поред председника ФСС Славише Кокезе, него каже за њихову ТВ да је уобичајено. То је само резултат њихове кампање како држава и ФСС желе да угасе Партизан, она реакција је позив на бунт, позив на отпор према режиму.

Уследиле су нове оптужбе ка првом човеку црно-белих и главном и одговорном уреднику "Новости":

- Мислим да је то изузетно покварено, пре свега што председник Вучелић злоупотребљава чињеницу и позицију главног и одговорног уредника "Вечерњих новости". Јер, то не ради први пут. Како води политику у "Новостима", преко свог ауторитета и кредибилитета који има, тако индиректно утиче и на остале медије, па до његовог потпредседника који преко "Твитера" и друштвених мрежа трује и лаже народ као и онај човек на њиховој телевизији.

У целу причу, по Терзићевом мишљењу, увучен је и тренер Саво Милошевић:

- Изузетно ценим Милошевића као спортског радника, тренера и бившег играча. Чак су и њега увукли да и он прича о томе колико држава помаже Звезди и Партизану. А све је лаж, њега су затровали. Истина је потпуно другачија и за неколико дана ће се изнети конкретни подаци колико Црвена звезда добија од државе, а колико Партизан.

ОГРАНИЧЕЊЕ СТРАНАЦА - ПОГУБНО ПРАВИЛО да се смањи број странаца на четири у утакмицама Суперлиге, погубно је, по Терзићевом мишљењу: - То смањење са шест на четири странца је био удар на Црвену звезду. Неспортски и нерезонски потез, а због успеха Звезде у Лиги шампиона добили су у ФСС седам милиона евра и поделили. Не верујем да би Звезда имала успехе у Европи да није имала странце.

Терзић је подсетио да држава није финансијски помогла Звезди око УЕФА лиценце.

- Кад је у јуну 2014. године Звезда после шест сушних годину освојила шампионску титулу, због дугова је изгубила УЕФА лиценцу и није могла да се такмичи у квалификацијама за Лигу шампиона. Тада нико није одреаговао да се од државних пара реши тај проблем. Тада у Партизану нису тако причали, иако је иста политичка костелација била на власти. И, Партизан је седму годину заредом отишао у квалификације за ЛШ. А онда се деси фебруар 2017, када је Партизан био у спортској и финансијској агонији, изгубио је лиценцу и тада је реаговала држава, спасла га је. Тад су нам и отели титулу после помоћи државе. То не помињу.

Пред последњи дерби, Терзић наглашава да су црно-бели вршили посебан притисак на јавност.

- Они су толико далеко отишли да су направили притисак читаве недеље, седам дана су се бавили само Црвеном звездом и њеним пеналом против Инђије. Црвена звезда није крила да јој не треба помоћ судије. Јавно смо изашли са ставом да је судија погрешио, осудили смо тај превид и да се залажемо за увођење ВАР система. Имамо најбољи тим, најбољег тренера, не треба нам помоћ судија. Притисак кроз медије који су правили, пренет је на судију Срђана Јовановића.

Генерални директор црвено-белих открио је детаље састанка са судијом Јовановићем пред дерби.

- У петак смо на позив Славише Кокезе нашли се Вучелић и ја у Савезу и тада сам рекао Јовановићу, пред Вучелићем: "Не свиђа ми се што ти судиш, ти си обележен као Партизанов човек и то се зна у Црвеној звезди и надам се да то нећеш злоупотребити." Нажалост јесте. Код резултата 0:0 поништен нам је чист гол, питање је како би се завршило да је Звезда повела. Уз директну помоћ судије, Партизан је победио. Понављам, ми ћемо направити анализу, али и онако лоша Звезда, да је било поштено суђење, победила би у дербију.

Ову спорну ситуацију упоредио је са сличном из дербија 2017:

- Много грубљи контакт нападача Партизана Тавамбе и голмана Звезде Манојловића је 2017. године окаратерисан као слободна игра, после те победе је Партизан отео титулу. Они имају селективну амнезију, не сећају се, а ми због тога што смо помислили да после две године Лиге шампиона много јачи од њих, пустили их да причају, кевћу и лају преко друштвених мрежа. Нисмо се бавили Партизаном. Међутим, после атмосфере у дербију, суђења, смишљене припреме терена да смо фаворизовани, испали смо наивни и превише поштени у односу на њихов систем кад припремају терен за пљачку.

ВРЕЂАЈУ НАС И НИПОДАШТАВАЈУ

ЗА респект су потребне две стране - поручују из Звезде.

- Дубоко поштујем Партизан као клуб. Сви смо ми појединчано мали да бисмо негирали Партизан, као и они тамо за Звезду. За респект су потребне две стране, да ли је у последње две године ико из нашег руководства споменуо Партизан. На ТВ Партизан баве се директно Звездом, нишодаштавају, омаловажавају и вређају као клуб. Прећуткивали смо, испало је да смо наивни и пасвини. Не користим ово као алиби за пораз, али не можемо да више ћутимо на пропаганду који руководство шири и трује јавност. Да су се бар извинили и оградили - поручује Терзић.