ЧАЧАК – ОДАБЕРИТЕ најбољу ревизорску кућу у Србији која ће да испита пословање клуба током свих година колико сам био спонзор ФК Борац. Ја ћу сносити све трошкове, и доказаћу да су све оптужбе на мој рачун, које је недавно изнео Мирко Поледица, председник синдиката фудбалера, а већ сутра ћу против њега поднети тужбу за све неистине које је о мени и мом предузећу изрекао.

Овако је данас на конференцији за новинаре, одговарајући на прозивке Поледице да је “за финансијски крах Борца најодговорнији бивши спонзор клуба, предузеће „Ауто Чачка””, рекао власник ове фирме Миленко Костић (66), дугогодишњи спонзор ФК Борац, који је иступио из Прве лиге Србије, јер је одлуком Фудбалског савеза Србије онемогућен да региструје нове играче, због неплаћених дуговања старим, и у новој сезони такмичиће се у Српској лиги, под називом Борац 1926. Костић је казао да је Борац преузео 1998. године, те да је имао спонзорски уговор на 15 година. Тврди да је у то време клуб има најбоље резултате у историји – улазак у квалификације за Лигу Европе, играно је финале националног купа са Црвеном звездом, а за наредних деценију и по рачун клуба није био блокиран ниједан дан. Уговор је истекао 2013. године.

Тада сам од градске управе затражио нове услове, али су ми рекли да их не могу прихватити, јер они имају боље решење. Тај предлог сам оставио на сто тадашњим градским челницима: Војиславу Илићу, Раденку Луковићу, Вељку Неговановићу и Љубодрагу Петковићу, и отишао. Приликом одласка, у клубу сам оставио 34 првотимца, који су били исплаћени до динара, 28 омладинаца играча, 29 кадета, 32 пионира, сви они су били регистровани играчи. А када сам дошао, Борац је био у дугу од 900.000 марака, без иједне мајице и са петорицом играча – рекао је Костић.

Он је новинарима показао документ из маја 2015. (потписани Владан Милић, Илија Петровић, Милун Тодоровић) из којег се види да је реч о извештају комисије привременог органа ФК Борац о стању краткорочних и дугорочних обавеза и потраживања клуба на дан 30.06.2013. везано за истек Споразума о спонзорству – донаторству између ФК Борац и предузећа „Ауто Чачак”, закљученог 15.6.1998. Ту стоји да су на половини 2013. обавезе клуба 29,8 милиона динара, а потраживања 42 милиона (Црвена звезда 41,5, Металац 0, 5), што је салдо од 12,2 милиона у корист „Ауто Чачка”, док је тада остало спорно дуговање према предузећу „Галеа тејдинг лимитид” из Никозије на Кипру у износу од 6,6 милиона динара.

Након мог одласка дигла се нека халабука око пореза којег наводно клуб није платио држави, и финансијски полицајац ми је рекао да је реч од 25 милиона динара, а отплата се репрограмира на 36 рата. Тада је на чело клуба дошао Зоран Башановић који у Борац није донео ни литар ракије и напада мене и моју компанију. Хтели су да блокирају рачун моје фирме због тог клупског пореза, али су стручни људи у Београду рекли да моја предузеће нема никакве везе са рачуном Борца – казао је Костић, нагласивши да су га две године касније општински руководиоци позвали да им помогне, јер “клуб не може да живи”. - Били су, пре тога, наводно, у заблуди, па су тражили да Борцу дајем по милион динара месечно. Знам да сам им тада укупно дао 48 милиона укупно, а за то време председник Башановић није дао ни динар. Недавно ми се извинио, и то прихватам. На жалост, пре месец и по појавила се прича Мирка Поледице да Борац на име пореза дугује 164 милиона динара, и то је повезао са мојим именом. У време кад је настао порески дуг председник клуба био је Војислав Илић. Па нећу ваљда ја да водим пореску политику у клубу, то не радим ни у свом предузећу.

Костић је додао да је истеран из клуба “због новог стадиона”.

- Дато је 300 милиона за једну надстрешницу и неке трибине које још нису завршене, док су у Ужицу и Горњем Милановца за те паре направљени комплетни стадиони. Сада сам сигуран да више за спорт у Чачку нећи дати ни динара – закључио је Костић.

МИРОСЛАВ МИКИ РАДИЋ: БОРАЦ НИКАДА НИЈЕ БИО У БЛОКАДИ

НЕКАДАШЊИ директор Борца Мирослав Мики Радић на конференцији је казао да је проблем око блокаде рачуна и ненаплаћених пореза заправо то што се криво тумачи Закон о плаћању пореза на обавезе. Требало би, истакао је он, да се примењује члан 84, став “А” овог Закона, што се не чини.

- За све време док сам био на тој дужности, Борац никад није био у блокади. Шта да кажем о тадашњем спонзору Костићу? Годишњи буџет клуба је био између 900.000 и 1,4 милиона евра, док је градска управа уплаћивала по 60.000 евра. Шта мислите, ко је обезбеђивао остатак новца? Сви трансфери фудбалера за мојих 10 година ишли су на линији клуб – клуб, ниједан менаџер није био умешан, а новац добијен од трансфера ишао је искључиво на девизни рачун Борца у Чачанској банци - рекао је Радић.