Фудбалски репрезентативци Француске, актуелног светског шампиона, налазе се под жестоком оптужбом да су пред финале Светског првенства против Хрватске користили недозвољена средства, објавила је Светска антидопиншка агенција (WАДА)

Пре свега се то односи на играче који играју за француски ПСЖ, а према писању светских медија они су користили сумњјиве стимулансе који су овом тренутку на граници (не)дозвољеног.

WАДА је објавила како играчи француског првака уочи утакмица користе жвакаће гуме које је својевремено патентирала америчка војска, а последњих се година могу слободно купити на тржишту.

Реч је о жвакма без шећера које су обогаћене витамином Б те у себи садрже 50 милиграма кофеина. Фудбалери их конзумирају петнаестак минута пре почетка утакмице јер је то идеално време за апсорпцију стимуланса из жвакаће гуме који активирају нервни систем и смањују осећај умора.

Њихова предност је у томе што кофеин из њих почиње деловати у организму већ за пет минута, док након конзумације истог у енергетским напицима или кафи треба и до пола сата да почне деловати.

Ове жвакаће гуме су се у Француској појавиле пре неколико година, а први су их почели да их користе играчи Монака, који су 2017. постали прваци Француске.

Како је истрага узнапредовала, стигле су и информације како су француски репрезентативци на СП-у 2018. играли "под допингом".

Подсетимо, Французи су овај меч добили са 4:2 и после две деценије поново постали прваци света.