Горица је прави хит у ХНЛ лиги. Велика четворка хравтског фудбала Динамо, Хајдук, Осијек и Ријека је добила озбиљну конкуренцију, што су за викенд најбоље на своојој кожи осетили Сплићани. А дан после тамошњи медији пишу о кризи Хајдука и необичном животном путу Јилоана Хамада.

Курд, који се родио у совјестком затвору, другар Златан Ибрахимовића игра за Горицу, има право да наступа за три репрезентације, а облачио је већ дрес две је права прича за холивудски филм.

- Моји родитељи су Курди, а ја сам се родио у затвору! Мој отац је добио понуду за посао у Шведској па су моји кренули на пут кроз Совјетски Савез. Запели смо у Бакуу јер су тати морали проверити исправе, а цео процес се одужио на неколико месеци. Још је већи шок за моју породицу био кад су их стрпали у затвор. Мајку и сестру у женски, а оца у мушки. Цела процедура око папирологије се одужила па сам се родио у затвору. Причала ми је мајка да је било одвратно, препуно инсеката који су гмизали по зидовима -прича Хамад за 24 сата.хр

Иако је наступао за све млађе селекције, као и за репрезентацију Шведске, одлучио је да, иако Курд, заигра за Ирак, и то, како каже са поносом.

- Ја сам и Швеђанин и Ирачанин. Мајка је домаћица, отац ме је пратио на утакмицама. Путовао је на свом бициклу. Никада нисам имао маркирану опрему као други дечаци. То ме је научило да ценим све оно што данас имам. Отац ми се борио и у рату као курдски пешмаренга, али мене политика не занима. Поносан сам што сам Курд и што наступам за Ирак.

Хамад је иначе добар пријатељ са Златаном Ибрахимовићем, а обожава да се дружи са Балканцима.

- Највише сам се дружио с Балканцима. Имам у Хрватској пуно пријатеља. Данас сам у сјајним односима са Златаном Ибрахимовићем. Никад нећу заборавити кад сам као голобради клинац играо за Малме, а на пријатељску нам је утакмицу дошао Милан, мој омиљени клуб. Ибра ме након утакмице позвао у Миланову свлачионицу и упознао са Гатузом, Тиагом Силвом... Ма сјајан тип- каже Хамад.

После игара у Малмеу, Хамарбију, Хофенхајму, Инчеону, одлучио се за хрватску лигу и Горицу.

- ХНЛ је за класу бољи од шведске лиге. Бундеслига је "топ-левел", о томе не треба ни расправљати, али ХНЛ није далеко. Крамарић ми је честитао на доласку у Горицу, али није му било јасно због чега сам дошао овде.