КАЖУ људи да само љубав и кашаљ не могу да се сакрију. Фудбалска репрезентација Србије не може да сакрије чињеницу да јој је одбрана у квалификацијама за ЕП била више бушна него одбрана Луксембурга, селекције такозване државе Косово, Белорусије, Румуније, Албаније и многих других. Селекција коју су у овим квалификацијама водили Младен Крстајић и Љубиша Тумбаковић дала је 17 голова и примила исто толико.

Што би се рекло, "орлови" су на позитивној нули, али мало је то, скоро мизерно, у односу на квалитет који поседују на папиру, али не и на терену. Веровали ли не, мање голова (16) од Србије примио је чак и ривал у групи, Луксембург. Исти онај Луксембург који је до пре неколико година био тако пожељан ривал било којој репрезентацији. Данас више није...

- Не бежимо од истине. Нажалост, имамо проблем у одбрани, али и у везном реду. Волео бих да једном недељно могу да окупим играче, да направимо додатну селекцију и поправимо игру у две најпроболематичније линије тима. Али то је немогуће, јер до 26. марта и утакмице баража у Норвешкој нећемо имати прилику да се видимо. Имаћемо тих неколико дана рада у марту и то је то - признао је селектор Србије Љубиша Тумбаковић где "шкрипи" у репрезентацији Србије.

Летимичан поглед на табеле свих десет квалификационих група јасно говори о томе колико је одбрана Србије била шупља и који су све, наизглед мањи, национални тимови примили мањи или исти број голова.

Кренимо од "најнепријатнијег" примера. Селекција такозване државе Косово је у осам мечева примила 16 голова (гол-разлика 11:16), исто колико и ривал из наше групе Луксембург (7:16) и Белорусија, такође у осам мечева 16 голова (4:16), Грузија у осам мечева 11 (7:11), Азербејџан 18 (5:16), Израел 18 (16:18), Северна Македонија 13 (11:13), Албанија 14 голова (16:14), Кипар 20 (14:20), Казахстан 17 (12:17), или на пример Босанци, који су примили такође 17 (20:17).

Толико о нама и неким другима. Много већа фудбалска истина и оно што би требало да брине сваког играча Србије и селектора је то што смо на свакој (!) од осам утакмица квалификација примили бар по један гол. Оно што ће још дуго да нам пара уши и што је "демолирало" нашу гол-разлику је пораз од 5:0 у јуну у Украјини. Тај пораз, историјски најубедљивији од када је Србија почела самостално да корача и фудбалским стазама, практично је унаказио нашу гол-разлику, али у коначном збиру и шансе да се уопште надамо одласку на Првенство Европе кроз квалификације.

ПРЕКО ДВА ГОЛА ПО МЕЧУ

МАРКО Дмитровић на седам и Предраг Рајковић на једном мечу у квалификацијама за ЕП су примили укупно 17 голова (Дмитровић 15, Рајковић два). У просеку је Србија примала 2,125 гола по утакмици, исто толико је и постизала.