ТРИ НБА сезоне биле су довољне Николи Јокићу да постане најплаћенији српски спортиста у историји! Наш центар прихватио је понуду Денвера да после 6. јула потпише петогодишњи максимални уговор вредан 148 милиона долара, односно 29,6 милиона по сезони.

Рачунајући плате из претходне сезоне, само четворица НБА играча инкасирала су више него што предвиђа уговор 23-годишњег Сомборца са Нагетсима: Стеф Кари (34,7 милиона - Голден Стејт), Леброн Џејмс (33,3 - Кливленд), Пол Милсап (30,8 - Денвер) и Гордон Хејворд (29,7 - Бостон).

САД У ПОТЕРУ ЗА ЛЕБРОНОМ МНОГИ тимови се надају да ће приволети Леброна Џејмса да обуче њихов дрес, а међу њима је и Денвер нашег Николе Јокића. Амерички извори јављају да је менаџмент Нагетса у офанзивној акцији којом покушава да седне за преговарачки сто са "краљем". Осим максималног уговора, Леброна занима тим са шансама за титулу. Са те стране, тешко је очекивати да ће Денвер бити његов први избор.

Јокић је овим уговором далеко надмашио своје славне НБА претходнике. Примера ради, Предраг Стојаковић је као играч Торонта зарађивао 14,9 милиона долара по сезони, док је Владе Дивац у Сакраменту имао "скромних" 12 милиона.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Леброн Џејмс постао слободан агент

Момак који је у НБА дошао тихо, као тек 41. пик друге рунде драфта 2014. и потписао типски уговор који подразумева да је слободан играч после четврте сезоне, сада ће носити и вишеструко већи терет у тиму Нагетса. Денвер је одбио да активира тимску опцију по којој би Јокић наредне сезоне зарадио 1,5 милиона долара и потом постао слободан у избору тима, већ је донео крупну одлуку да судбину "франшизе" у предстојећим годинама стави у веште руке српског центра.

Претходне сезоне био је један од кључних играча са просечним учинком од 18,5 поена, 10,7 скокова и 6,1 асистенцијом, али тим из Колорада није успео да се домогне плеј-офа први пут од 2013. године.

На узаврелом НБА тржишту договорена су још два значајна уговора. Крилни играч Оклахоме Пол Џорџ, који је био "већ виђен" у Лејкерсима, одлучио је да остане у тиму Тандера за четворогодишњи уговор на 137 милиона долара, док је плејмејкер Крис Пол договорио са Хјустоном уговор на четири сезоне вредан чак 160 милиона!