СРБИЈА се попела са другог на прво место фаворита на Светском првенству у Кини по новом "ренкингу", који је објавила ФИБА, десет дана пред почетак Мундобаскета. Као главни разлог рокаде на врху којом су "орлови" прескочили Американце, наводи се победа над Грчком у Атини на "Акрополис купу".


- Када победите Грчку пред 18.000 њених навијача, са најкориснијим играчем НБА Јанисом Адетокубом док вама у тиму недостају Никола Јокић и Милош Теодосић, заслужите да добијете број 1 - стоји у образложењу.

Тешко је присетити се када су Американци уочи великог такмичења гледали некоме у леђа на листи фаворита.

Прочитајте још АМЕРИКАНЦИМА НИЈЕ ЛАКО: Ту је Србин, ако затреба

- Изгледа чудно спустити САД на друго место, али се овде не ради о њиховом паду већ о награђивању Србије за све што је урадила током овог лета. Без обзира на "ренкинг", Американци ће и даље бити они које треба победити - наводи ФИБА, уз податке да САД никад нису освојиле светску титулу на тлу Азије (пети на Филипинима 1978, трећи у Јапану 2006), као и да ниједан тим није три пута заредом подизао Нејсмитов пехар.

На треће место попела се Шпанија, четврта је Француска, док је Грчка са треће пала на пету позицију. Осим пораза од Србије у Атини, разлог је и повреда плејмејкера Костаса Слукаса.