КАРИЈЕРА Марка Гудурића креће се узлазном линијом у правилним интервалима. Као да је момак из Прибоја подесио штоперицу на двогодишње искораке. Освојио је ЕП за младе репрезентације 2015. и МВП награду на том шампионату, две године касније триплу круну са Црвеном звездом и уговор са Фенербахчеом. После две сезоне у легији Жељка Обрадовића, уследио је уговор са НБА-лигашем Мемфисом.


Од Гудурића се на Светском првенству у Кини очекује да има знатно одговорнију улогу у односу на репрезентативни деби на Евробаскету 2017, на којем је за просечно 10,6 минута бележио 3,6 поена. Припремни мечеви за Мундобаскет показали су да је време за искорак у репрезентативној каријери.

- Мислим да сам бољи из утакмице у утакмицу, физички се добро осећам. Задовољан сам што сам у тиму, међу 12 најбољих играча у Србији. Спреман сам да допринесем на било који начин, као играч задатка или неко ко има више лопту у рукама. Свеједно. Верујем да ћемо до почетка Светског првенства бити они прави. Или негде до средине, када почиње најважнији део.

Повреде Милоша Теодосића и Драгана Милосављевића свеле су нашу бековску линију на четворицу играча.

Прочитајте још РАДУЛјИЦА КАО ВОДИЧ КРОЗ КИНУ: Буба на уљу, робот собар

- Сигурно би нам значило да имамо још неког на спољним позицијама, да су ту Тео и Гаги. Шта да се ради, морамо да се прилагођавамо. У сваком случају, то је велики изазов.

Марко се не слаже са констатацијом да су многобројни откази и повреде разблажили паклену конкуренцију каква се очекивала по првобитним играчким списковима репрезентација.

- Шта, мислите да сада није паклена? Ја бих рекао да нас чека досад најизједначеније такмичење. Има много равноправних тимова, Америка је, упркос свим тим отказима, и даље најјача и сигурно први фаворит. Али свака репрезентација мисли да може да победи Американце. Многе екипе имају по три-четири НБА играча, тако да се не бих сложио са тим да је ово Светско првенство слабије него нека претходна.

Где је место Србије у редоследу фаворита? ФИБА је у свом последњем рангирању поставила нашу репрезентацију на прво место.

Прочитајте још СРБИЈА ИСПРЕД АМЕРИКЕ: ФИБА освежила листу фаворита на СП, рокада на врху

- Не знам, то ће време показати. Сале Ђорђевић је на првој конференцији за медије рекао шта људи очекују од нас и шта ми сами очекујемо. Медаља је увек наш циљ, али је у овом тренутка моја највећа жеља да се сви вратимо живи и здрави. То је за мене највећи успех, а људи ће причати различите приче какав год резултат да остваримо.

Неће, ако Салетови момци крену кући 16. септембра. Финале је на програму дан раније.

-Што касније, то боље - поручује Гудурић.