ОД ИЗВЕШТАЧА "НОВОСТИ": КИНА

СНОВИ о титули распршили су се већ у четвртфиналу Светског првенства у Кини. Колико су стајали на стакленим ногама, наговестио је пораз од Шпаније. Колико су били плод навијачке маште и вештачког самопоуздања наших репрезентативаца, оголила је прва елиминациона утакмица у којој је Аргентина одржала Србији јавни час у сваком аспекту игре. Такође и у оном који се у спортском сленгу најчешће наива "велико срце".

Четвртфинални пораз од "гаучоса" (87:97) до голе коже је разоткрио све концепцијске мане овог српског тима, такође и играчке у сегменту карактеристика неопходних за савремену кошарку. Не могу се поправити до утакмице за пласман од 5. до 8. места против пораженог из дуела Америке и Француске, али је срце увек ту. Видели су то на примеру аргентинских "аутсајдера", којима су сузе текле у потоцима после проласка у полуфинале поред, бар по кладионицама, главног претендента за златну медаљу.

Као да су за само два дана заборавили поуку из утакмице са Шпанијом, "орлови" су безглаво улетели у ритам аргентинског баскеташког танга. Кампацов плес на терену био је неухватљив за наше бекове, плејмејкер Реала лако је читао трому одбрану српског тима. Лопте "гаучоса" биле су неупоредиво брже од кретњи Ђорђевићевих момака, недовољно спремних и оштрих да се зарију у месо противника. Последице су биле болне - 54 примљена поена у првом полувремену.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: КРАЈ: Србија-Аргентина 87:97

У нападу смо били мање лоши него у одбрани, углавном из два разлога - Јокићев силазак на природну позцију класичне "петице" и апсолутна скакачка надмоћ. Најбољи НБА центар претио је из рекета свом снагом свог богомданог талента: поенима (14), скоковима (7) и асистенцијама када су се "гаучоси" бранили удвајањем од сомборске напасти.

Готово извесно, Ђорђевићев тренерски говор у свлачионици састојао се од одбране и одбране. "Орлови" су у наставку драстично сузили Аргентинцима плесни подијум, контранападима се привремено извукао из захвата ривала, али је за победу било потребно нешто више. У основи, недостајао је систем у игри. Стихијски стампедо брзо је посустао пред аргентинским системом, који је обесмислио толико пута споменуту висину српског тима. Четворица наших центара збирно су постигла 16 поена, свих 16 убацио је Јокић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Јовић: Одбрана заказала, Богдановић: Аргентинци показали да су тим

Богдановић се добацио до свог изванредног кошгетерског просека на шампионату, Бјелица често и нерезонским шутевима покушавао да упали угашен тимски пламен. Међутим, терет фаворита као да је истопио наше момке у најважнијем мечу на Светском првенству.

Иако су махом пиљили у под док су напуштали терен, морају да подигну погледе ка још једној битној утакмици. У четвртак (13.00) пред собом имају олимпијски мотив, потребне су им две победе за директан пласман на Игре у Токију 2020.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПОЗНАТО ШЕСТ УЧЕСНИКА ОИ: Србија на 40 минута до визе за Јапан?

АРГЕНТИНА 97
СРБИЈА 87
(25:23, 29:26, 14:18, 29:20)
ДВОРАНА у Донгуану. Гледалаца: 7.569. Судије: Марањо (Бразил), Сахин (Турска), Вејланд (Канада).

АРГЕНТИНА: Кафаро, Вилдоза 11, Скола 20 (5 ск), Кампацо 18 (12 ас, 6 ск), Лапровитола 8, Брусино 4, Фјелеруп 2, Делиа 4, Дек 13 (6 ск), Редиво, Гарино 16, Галици.

СРБИЈА: Симоновић 3, Богдановић 21 (6-3 за два, 7-3 за три), Бјелица 18 (10-3 за два, 7-2 за три, 7 ск), Лучић 12, Радуљица, Бирчевић, Јокић 16 (10 ск, 5 ас), Милутинов, Мицић 5, Гудурић 5, Јовић 7, Марјановић.