ИГРАЧИ новооснованог аматерског кошаркашког клуба I Came To Play (Дошао сам да играм) пуном паром се припремају за почетак своје дебитантске сезоне у Другој српској лиги, не скривајући амбиције да постепено расту и напредују до озбиљнијих такмичарских изазова.


Ти планови и те како су основани ако се има у виду да су се младом тиму, састављеном углавном од добрих студената и младих стручњака, опредељених да се уз основни посао активно баве спортом, придружили бивши асови на челу са другим пиком НБА драфта из 2003. године Дарком Миличићем, који је пре седам лета престао да се активно бави кошарком, па Бранко Цветковић, Јово Станојевић, Драган Ћеранић и Михајло Делић, а долазак је најавило још неколико играча који су недавно престали да се такмиче или приводе крају своје каријере. Очекују се Страхиња Милошевић и Миленко Тепић у неком наредном периоду.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Миличић се враћа на паркет: Дарко поново игра


ПОДРШКА НОВОГ САДА И САД КЛУБ има значајну подршку Новог Сада, а камп на Летенки подржава и Амбасада САД у Србији.
- Захвални смо Граду и градоначелнику Вучевићу, као и америчкој амбасади на дугогодишњој подршци - каже Делић, истичући и одличну сарадњу са новосадским Факултетом за спорт.

Миличићев повратак на паркет, пред публику, после дуге паузе, изненадио је и обрадовао домаћу, па и светску кошаркашку јавност.


- Ово је лепа прилика за неко ново кошаркашко дружење. Видећемо како ће ићи, надам се да ће се одвијати у добром правцу. Ми старији играчи желимо да пренесемо младима искуство које смо стекли током наших каријера и да помогнемо колико нам време дозволи - каже Миличић, за "Новости".


Представник "младе гарде" Вања Кнежевић очекује да овај тим, комбинација младости и искуства, интензивно напредује и остварује високе циљеве:


- Од Дарка и осталих можемо стално да учимо. Они нас охрабрују и саветују а откад су почели да тренирају нама млађима је много лакше и јасније како све треба да се ради.


Вања Кнежевић Фото: З. Грумић
И студент-кошаркаш Небојша Лазукић је изузетно задовољан што је део те, како каже, здраве средине.


- Уз старије колеге учимо се кошарци, али и сазревамо као људи - наглашава млади Лазукић у кратком предаху на тренингу који воде тренери браћа Гагричић, Жарко и Дарко.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: МИЛИЧИЋ ЗА "НОВОСТИ" СТАО У ОДБРАНУ КОШАРКАША: Можемо само да им стегнемо руку

Екипа свакодневно тренира а утакмице у лиги, која креће 5. октобра, играће у Малој дворани "Спенса", у недељним терминима.


- Задовољни смо досадашњим радом, како младих играча, тако и оних много искуснијих. Миличић и остали много нам значе, још можемо да видимо њихове лепе потезе и да много научимо. Не само играчи, него и ми тренери, и зато смо им захвални - истиче Жарко Гагричић, напомињући да 90 одсто играчког кадра чине студенти, академски грађани који се уз факултет успешно баве кошарком.


Жарко Гагричић Фото: З. Грумић
Ту "филозофију" клуба подвлачи и Михајло Миња Делић, идејни творац и један од оснивача клуба, практично израслог из дугогодишњег кошаркашког капма за младе на Летенки, кроз који је у протеклих 12 година прошло много младих из Србије и региона.


- Ми старији играчи желимо да Новом Саду вратимо део онога што смо добили кроз бављење спортом. Акценат у овој причи је на младима, на образовању и поштеном раду и односу према спорту - наглашава Делић, истичући да их је окупило другарство, које у овом клубу унапређују и развијају.


Идеја им је, додаје, да направе препознатљив систем привлачан пре свега најмлађима, а кључни циљ да се у Новом Саду поново игра добра кошарка.