ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА ИЗ МОСКВЕ


Бивши директор руске кошаркашке репрезентације и некадашњи репрезентативац Дмитриј Домани осуђен је на шест година затвора због крађе 44 милиона рубаља (један евро 70 рубаља). У време док је био директор Руске кошаркашке федерације Домани је новац пребацивао на фиктивне компаније које су тобоже изнајмљивале опрему за припреме кошаркашима.


Кад је схватио да ће бити ухапшен Домани је побегао у Црну Гору, али је по потерници Интерпола био ухапшен и пребачен у Русију.


Реч је о некадашњем кошаркашу московских клубова ЦСКА и Динама, који је каријеру завршио 2012. у „Црвеним крилима“ из Самаре. За време боравка у САД студирао је менаџмент па је то био аргумент да му се повери дужност генералног менаџера мушке репрезентације.

Као играч Дмитриј Домани је два пута освајао сребрну медаљу на светском првенству. Кад је смењена Јулија Аникејева са функције председнице Руске кошаркашке федерације 2015. нови председник Андреј Кириљенко је тражио да се направи детаљна контрола финансија. Инспектори су утврдили да је нестало 127 милиона рубаља.


Бивши руководиоци кошаркашке федерације су фалсификовали рачуне и надувавали трошкове за припрему репрезентације и такмичења. За та мућкања су користили фирме својих рођака, па и своје личне.


Домани није признао своју кривицу, а тврди да је побегао у Црну Гору јер су га истражитељи малтретирали и терали да оптужи бившу председницу кошаркашке федедрације Аникејву која је још у бегству. Иако је била у домаћем притвору Аникејева је успела да побегне 2017. Њој је суд у одсуству изрекао казну од 4,5 година затвора јер је украла 42,8 милиона рубаља.